Плевнелиев: Не съм съгласен, че работата на Писанчев е добра

OFFNews 14 февруари 2015 в 13:42 7744 13

„Крайно време е в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали. Не мога да се съглася с Борисов, че работата на началника на ДАНС е добра”.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод подкрепата на премиера за шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров след искането за уволнението им във връзка с разкритията по разработка "Червеи".

Като се започне от аферата „Костинброд”, през прегазването на конституционалните правила, от гледна точка на това, което се случи през 2013 - 2014 година, когато ДАНС е обслужвала противоконституционални атаки срещу държавния глава и се стигне до разработката „Червеи”, имаме достатъчно доказателства да дадем категорична оценка, че работата на Агенцията не е добра, категоричен е президентът.

Плевнелиев отказа да коментира работата на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Това, което се вижда от разработката „Червеи” е недопустимо. Ако след повече от година подслушване на системата на МВР, повече от година ровене в чувствителни архиви, включително с използване на незаконни средства, резултатът е една празна папка, то това е огромен скандал. Аз искам да окуража парламента и всички проверяващи, и прокуратурата, този път да стигнат до край в този скандал, подчерта Плевнелиев.

Ще бъдем крайно некоректни към българския народ и ще покажем лоша институционална култура, ако не разплетем този случай докрай. Трябва да покажем, че се учим от грешките си, категоричен е президентът.

"То не беше „Октопод”, не беше „Костинброд”, сега сме „Червеи”, докъде ще го докараме така", коментира той.

За мен отговорността на ръководството на ДАНС е повече от видима и очаквам действия, обясни Росен Плевнелиев, като поиска, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев трябва да бъде изслушан задължително от парламента, за да обясни как така Агенцията подслушва повече от година и накрая има само една празна папка.

"Проблемите в една държава не трябва да се крият под масата, трябва да се посочват, да се фокусираме върху тях, да не се губи излишно време, да се застане на страната на фактите, за да се излекуваме от тях", каза още Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!