До 3 седмици кабинетът решава дали Лазаров и Писанчев остават на постовете им

OFFNews 13 февруари 2015 в 19:55 3960 2

Снимка БГНЕС

Веселин Вучков.

До три седмици ще има решение за постовете на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, съобщи пред bTV министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Аз мисля, че този въпрос, който очевидно вълнува всички, ще бъде решен до около три седмици. Трябва законът да влезе в сила, да се обнародва преди това в Държавен вестник. Ще направим дискусия в Министерски съвет, защото в крайна сметка Министерски съвет трябва да предложи на президента коя да бъде висшата професионална фигура във вътрешното министерство. Аз мога да кажа още отсега, че независимо от това кой бъде предложен от президента, ще се опитам да гарантирам, че полицейщина няма да има, заяви Вучков.

Според мен висшата професионална фигура във вътрешното министерство, така поне смятам, че е редно да бъде, трябва да бъде лице, което поетапно е изградено своята професионална кариера, ръководейки по-малки екипи, по-големи, така по стълбицата, за да може да вдъхва доверие в състава, който не е малък, и разбира се - към обществото. Това са критериите, които съм заявил още когато бях избран за министър, защото този въпрос ми се задаваше по същия начин непрекъснато през последните сто дни. И аз ще отговарям по този начин, без да споменавам имена, до деня, в който Министерският съвет задвижи новата процедура, коментира вътрешният министър.

С Лазаров работя в рамките на закона. Наистина той се старае, както спомена и премиерът. Това се отнася и за него, и за другите професионални ръководители. Рано е да давам оценка, но пак ще кажа, конкретните имена още не са на дневен ред. Те трябва да отговарят на тези предварително зададени от мен критерии и от закона, разбира се. Не толкова от мен, колкото от закона, допълни Вучков.

„Операцията в Лясковец е очевиден провал”, каза още вътрешният министър.

Той потвърди, че под разрешението за разработката „Червеи“ липсва подпис на главния секретар.

Вучков каза, че не знае каква е била целта на разработката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика