Quantcast

"Плаващата коалиция между ГЕРБ и ДПС за КТБ е смешна спекулация"

Нели Чолашка Последна промяна на 30 октомври 2014 в 15:55 5402 3

"Твърденията за плаваща коалиция между ГЕРБ и ДПС за КТБ е смешна спекулация. Промените в Закона за кредитните институции бяха подкрепени в комисия и от АБВ, и от ББЦ, и от "Атака". Против бяха само БСП и Реформаторския блок."

Това обяви Менда Стоянова на брифинг в парламента. Тя го даде по повод коментарите по медиите след вчерашното 4-часово заседание на временната комисия по бюджет и финанси с участието на управителя на БНБ Иван Искров. На това заседание депутатите приеха промени в Закона за кредитните институции, внесен от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Лютви Местан.

 "Иван Искров, давайки доклада (докладът на БНБ за КТБ) на парламента, сам го каза - прехвърля топката на политиците. Топката вече не е в неговото поле. Само, че топката няма как да не бъде в неговото поле, защото БНБ е институцията, която се занимава с банките.

Искров не може да си позволява да казва, че бордът ще падне. Той го прави нарочно в момента, а ние не можем да го сменим, докато не му изтече мандата", коментира Менда Стоянова.

Тя обясни още, че ГЕРБ не би подкрепила отпускането на пари от държавния бюджет за оздравяване на КТБ извън нужните средства за гарантираните влогове.

„В момента в България има инвеститор , той обикаля няколко пъти БНБ, Министерство на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма.

Ние искаме да дадем време на този, който иска да налее пари в нашата банкова система – да не го изгоним. Да дадем време и шанс, ако неговите намерения са сигурни и правилни и ако те се реализират естествено с активното съдействие, по друг начин няма как да се реализира, да спасим банката. Да спасим вложителите в тази банка, не гарантираните – да спасим предприятията, които са в тази банка, да спасим работниците, които са в тези предприятия”, коментира още Стоянова.

Тя обяви още, че парламентът ще даде 3-дневен срок - календарни, а не работни дни, на БНБ от утре, за да представи на бюджетната комисия разчет за макроикономическия ефект и ефектът върху държавния бюджет от евентуално оздравяване на банката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2014 в 23:04

... мъкоооооооооо, мъко

хахахахахаххаха

отвори архива на сайта и попрочети какво е писал сандо преди половин година (че и повече)

хахахахахахахаха

30.10 2014 в 16:58

Г-жо Стоянова, вчера сътворихте такъв колосален гаф, че думи нямам. Едно е да проверите възможностите за оздравяване на тази банка, друго е да пишете простотии.
Струва ми се, това е едно от най-най-грешните решения на ГЕРБ - заедно със забраната за продажба на земя.

30.10 2014 в 16:13

Пред скоби: НЕЩО се мъти и в Българската банка за развитие (държавна) – “70% от кредитите на ББР отиват за 20 фирми” http://offnews.bg/news
Решението за КТБ е просто, числата са ясни: НУЖНО е ДЕЙСТВИЕ!
По доклада “Консултантска услуга по НОВА специална методика” установено – КРЕДИТИ за 1.8 млрд лв за военната индустрия, обезпечени с нова продукция, които “консултантите” отнасят към лоши кредити....
ПАЗАРНОТО РЕШЕНИЕ: БГдържавата чрез Българската банка за развитие (държавна банка, в която преди 8-10 месеца ДПС си преместиха парите) встъпва в тези кредити и нататък, нали е БГдържава – кредитира си военната индустрия, както всички държави правят... (Затова НЕбългарските банки Не кредитират военната индустрия).
ОСТАВАТ – 2.5 МЛРД “уж” лоши кредити (дали са лоши е друга тема, или пък е схема за придобиване ефтино на апетитни активи, но приемаме).
За да заработи КТБ нужни още ликвидни 2 млрд, което прави общо 4.5 млрд лв.
Тези 4.5 млрд се разпределят поравно между инвеститорите от ЕПИК, Оманския и Гемкорп и съотв. 50 % за държавата в лицето на Фонда за гарант. влоговете.
И КТБ започва да работи като нова банка, а изпълн. директор става Бостанджиев от Добрич, работил в Лондон, компетентен, собственик на Гемкорп, един от инвеститори.
С включването на Българската банка за развитие БГдържавата поема своя ангажимент, а ДПС глътва надълбоко водица ..., дали искърска или дунавска, все едно.....
И т.н. ОСТАВА въпроса как ще отговаря Главпрокурора за организираната петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”, Кога ще отговаря Главпрокурора?????
А дали Цв.Василев ще го докарват в чувал, или той ще осъди БГдържавата, знам ли?!?