Петков: Изискването на видеоматериали на МС от прокуратурата граничи с престъпление

OFFNews 02 април 2022 в 11:18 3522 1

Снимка Архив/БГНЕС

Изискването на видеоматериали на Министерския съвет от прокуратурата граничи с престъпление. Това каза в интервю за bTV премиерът Кирил Петков в коментар за поисканите от Софийска градска прокуратура видеозаписи.

"За мен две неща са много странни. Първо, Софийската градска прокуратура изисква целият видеоматериал – на всеки, който влиза и излиза от тази сграда, не за един специфичен ден, а за цял месец. Те искат да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен много ме тревожи, знаейки, че Министерския съвет вече е точка за сигнали към Европрокуратурата, те реално може би се опитват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е така, това е граничи с… престъпление за мен. Ако те се опитват да научат кой дава сигнали към Европрокуратурата и затова изземат за цял месец видеоматериалите, това е недопустимо", каза Кирил Петков. 

Той коментира и шпионския скандал в ДАНС, казвайки, че е бил уведомен за руски интереси, които са работили за това Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и отношенията – между република Северна Македония и България, да не са толкова приятелски.

Двамата от ДАНС, уличени в шпионаж, са отстранени

По случая с Gemcorp Петков уточни, че "няма абсолютно нищо конкретно" и че е разпоредил проверка на ДАНС заради съмнението за руски капитали. Според него американското посолство "нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия"

Българското разузнаване ще направи нова проверка на Gemcrop

По повод предстоящия разпит в прокуратурата Петков каза:

"Аз  нямам никакво доверие на господин Гешев и управлението на прокуратурата, но скрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на страната на народа. Аз ще отида в първия момент, когато бъда призован, още нямам призовка."

Във връзка с дебатите за неявяването му на блиц контрол в парламента министър-председателят обясни как е протекъл денят му:

"В 7:30 ч. излязох от моя дом, дойдох пеша до Министерския съвет. В 8:45 ч. бях на летище "София", откъдето отидохме до българотурската граница заедно с министъра на земеделието и с министъра на транспорта. Инспектирахме лабораториите, които работят за Българската агенция за безопасност на храните. И това, което установихме е, че има дейности, които за мен бяха несвойствени и недобре изпълнени. Разпоредих проверка и веднага още днес ДАНС да се занимае и с този въпрос." 

Кирил Петков не дойде в парламента за контрол. ДПС и ГЕРБ направиха скандал

В заключение премиерът посочи, че Урсула фон дер Лайен ще дойде, за да бъде направено "формалното подписване" на Плана за въстановяване и развитие, тъй като технически той е завършен и нищо повече няма да се променя по него.

Фон дер Лайен идва на 8 април

"Българите могат да са спокойни, че усвояването на средствата ще започне веднага след това. И другото, с което съм много горд, е, че нашите централи, които са на въглища, не трябваше да бъдат затворени заради този план, защото имаше такова предварително условие. И газовата независимост, която щеше да се увеличи, ако предишната версия на плана беше използвана, сега се заменя с нови технологии, както всички знаем, вече свързани с големи батерии, които ще ги свържем с цялата електропреносна система. И това е революционна промяна, а се оказва критична в момент, когато газовите доставки са под заплаха", обобщи Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews