Фон дер Лайен идва на 8 април. Лично ще представи оценката на ЕК за Плана за възстановяване

OFFNews 01 април 2022 в 14:47 2999 2

Снимка БТА/Архив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи лично оценката на ЕК на българския План за възстановяване и устойчивост и съответствието му с европейските изисквания, съобщиха от правителствената пресслужба.

Фон дер Лайен пристига на посещение в България на 8 април по покана на премиера Кирил Петков. Двамата ще имат среща. Програмата предвижда още Петков и шефът на ЕК да посетят проекти, чиято реализация е свързана с плана.

Планът за възстановяване и устойчивост на България бе предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В резултат на активната работата на премиера Петков и на правителството бяха извършени необходимите промени и планът е финализиран, напомнят от МС.

Планът включва над 100 инвестиции и реформи, които не само ще засилят икономическия растеж, но и ще помогнат на българската икономика да се подготви за сегашните и бъдещи предизвикателства. Една от големите промени в него, която направи правителството в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини.

Проектът бе заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови евтини възобновяеми източници, съхранение на евтина енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими, посочват още от правителствената пресслужба.

Според други, договорени от кабинета мерки в плана, бизнес средата ще бъде значително подобрена чрез засилване на отчетността на главния прокурор, чрез предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове, изброяват от МС.

До пряко подобрение на живота на българските граждани ще доведат значителни инвестиции в инфраструктура. С направените от правителството промени в плана се предвижда развитието на съвременен, скоростен и комфортен жп транспорт по междуградски линии и градски железници в големи градове, достъп до бърз интернет в слабо населени места и намаляване на загуби на вода. Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници, се казва в съобщението.

Мерки от плана в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, ще бъде модернизирана спешната линия 112, ще се закупи съвременна медицинска апаратура и ще се изгради система за въздушна спешна помощ. Ще се засилят мерките за социално подпомагане и ще се увеличи минималният доход, допълват от "Дондуков" 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Алпиниста

01.04 2022 в 15:25

kurolachia, платените, руски тролове (или по-скоро платеният, руски трол с множество регистрации - Pi Ar Sevi Boiko, Tarabata, Стефан, kurolachia) сте всеки ден на смяна. Удовлетворен ли се чувствате от работата си? Носи ли ви вътрешен мир, усмихва ли Ви? Как гледате децата в очите си? Не ми отговаряйте, това са риторични въпроси. Съмнява ме да Ви накарат да се замислите, при троловете мисъл и емпатия липсва - като Юда, за няколко сребърника ще продадете и майките си.