Двамата от ДАНС, уличени в шпионаж, са отстранени

Според шефа на агенцията Пламен Тончев ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна

OFFNews 01 април 2022 в 15:23 4388 1

Уличените в шпионаж в полза на Руската федерация двама служители на ДАНС вече са отстранени от работата си в една от дирекциите на агенцията, съобщи шефът на ДАНС Пламен Тончев. Допускът им до секретна информация обаче все още не е отнет. 

Единият от тях е началник на сектор, а другият - на отдел. Работили са в агенцията над 5 г. и са определяни като добри служители.

ДАНС е подала сигнала в прокуратурата, чак когато е събрала достатъчно данни за дейността на уличените, за да може да се образува досъдебно производство. Премиерът Кирил Петков също е бил уведомен. Разработката е изцяло на Дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС.

"Агенцията има изключително добре работещ механизъм за вътрешен контрол и ние не се колебаем да предприемем действия срещу наши служители, независимо на какво ниво са, за да изчистим ДАНС от елементи, които не трябва да присъстват в нея", заяви Тончев.

От думите му стана ясно, че след последния шпионски скандал с участието на двама служители на ДАНС се очаква да бъдат предприети дипломатически действия и по отношение на представители на руското посолство у нас. Според Тончев ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в нашата страна.

По-рано днес от Специализираната прокуратура съобщиха, че двама служители на ДАНС на средно ръководно ниво и служител на българско министерство, но не на МВР, са обект на разследвани за шпионаж в полза на Руската федерация. Но те все още не са обвинени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Алпиниста

01.04 2022 в 15:35

Не били компютри, а били компоти.... Как така отстранени, а не са вече в ареста, висящи с белезници на релсата?! В каква държава живеем, какви са ни службите, тия двамата да не са вече с куршум в главата?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!