Пеканов допусна предоговаряне на Плана в частта за въглеродни емисии

Йорданка Веселинова 11 ноември 2022 в 11:27 978 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Пеканов в Народното събрание

Планът за възстановяване и устойчивост може и да се предоговори в частта му за намаляване на въглеродни емисии, но целият процес би отнел месеци. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер по управление на европейските фондове Атанас Пеканов по време на парламентарния контрол днес. 

Пеканов отчете, че страните имат право да отправят обосновани искания за промени в националните си планове, като съществува възможност Европейската комисия да отхвърли тези искове. 

Вицепремиерът коментира, че ако се направи опит за предоговаряне, това би спряло вече договорените с ЕК проекти и реформи. След това следва да се изготви отново план и той да бъде одобрен отново от ЕК и от всички страни членки. Целият процес би отнел месеци. Вицепремиерът припомни, че за одобрението на първия план са били необходими 22 месеца.

Пеканов отчете, че с оглед на новата геополитическа ситуация се разработва нов енергиен инструмент (REPowerEU), по който страните членки да могат да кандидатстват и да получат средства.

Изказването му е в отговор на въпрос на Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, който попита дали ще се предприемат действия по предоговарянето на поетия в Плана за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. Той смята, че това може да се случи по три начина - инвестиции в преходни технологии, сезонна работа на централите или затваряне на част от мощностите. Вълчев прогнозира, че не се инвестира, а и няма време за изграждането на балансиращи мощности, поради което съществува реален риск страната от износител на електроенергия да се превърне във вносител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!