Първанов: Да разтревожим БСП, Станишев също има нужда от катарзис

Елица Мартинова 14 януари 2014 в 10:53 15372 39

Георги Първанов
Георги Първанов

"Обръщам се към левите избиратели, към членовете на БСП. Винаги съм казвал - дайте да не тревожим партията. Но този път заставам пред вас и казвам - дайте да я разтревожим за субективните, грешните, рисковите решения в управлението, които ще имат дългосрочни и трайни последици за левицата и България."

Това заяви на пресконференция днес президентът Георги Първанов и лидер на Национална гражданска инициатива АБВ.

В нея взеха участие Георги Първанов, Ивайло Калфин (евродепутат), ген. Красимир Петров, Бойка Арабаджиевa (председател на Общинския съвет в Кирково), проф. Борислав Борисов, ген. Михо Михов, Цветан Антов, бивш спортист, Людмил Веселинов - кмет на Попово, Деян Енкин, зам.-кмет на Троян, Константин Проданов, финансист, доц. Георги Паскалев. Водещ на пресконференцията бе Емил Калов. В залата присъстваха още Румен Петков, Николина Чакърдъкова, Весела Лечева и Нидал Алгафари.

Още в началото на пресконференцията Първанов посочи категорично, че АБВ ще представи своя листа за европейските избори. Той мотивира съживяването на националната гражданска инициатива с "плачевното състояние на икономиката" и с факта, че БСП е загубила тежко изборите през последните години заради слабото си ръководство.

Ето част от аргументацията на Първанов:

Ясно и категорично, Националната гражданска инициатива АБВ тръгва към евроизборите със самостоятелна листа. Не знам колко от вас си спомнят, навремето, когато ме питахте, след замразяването на АБВ какво ще стане, бях казал, че АБВ е като пушката от стената, която ще гръмне в третото действие. Надявах се да не се наложи, но, уви, развитието на българската политика, го наложиха.

Аз съм длъжен да поясня защо бе замразен този проект. Причината е много проста - чуха се много гласове, преди всичко от ръководството на БСП, че, видите ли, Първанов създава този проект, за да отнеме гласове от БСП и да отслаби БСП. Добре, сложихме АБВ на трупчета. Междувременно за тези три години се проведоха три важни за страната избора, които БСП загуби тежко, не защото някой е отнел гласове, загуби ги заради слабостта на ръководството на БСП.

Отпращайки към коментарите на Сергей Станишев по адрес на Делян Пеевски, Първанов коментира, че ръководството на БСП също има нужда от "катарзис".

По думите на Първанов отговорът на въпроса "кой разпъва медиен чадър" над Сергей Станишев ще отведе обществото и до отговора на въпроса кой направи "злополучното" предложение за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Аз не съм присъствал за обсъжданията за директор на ДАНС, но все пак логично връзвам нещата и виждам. Председателят на партията е единственият политик, който защитава кандидатурата на Пеевски в парламента - пламенно, много мощно го защити. Ето, сега председателят на партията има нужда от защита, много мощно, още по пламенно Пеевски защитава Станишев - нещата се връзват, дано хората започнат да виждат тези неща, това е порочна тенденция", посочи социалистът.

Първанов изтъкна още, че за да представи листата си за евровота ще използва коалиция от партии, които няма да обяви сега, защото, по думите му, върху лидерите на тези формации се оказва натиск от "Позитано" 20.

"Разбира се, що се отнася до формалното участие в изборите, ние ще използваме коалиция от партии, чиито имена няма да споменава, защото съм свидетел на натиск върху лидери, политици, граждани, интелектуалци, какъвто българският Преход не познава. Никога не съм допускал, че може да се стигне дотам - с всички позволени и непозволени средства", каза Първанов.

Той коментира, че новина за възраждането на АБВ, макар и още необявена официално, е посрещната от централата на БСП с "невиждана вълна от омраза и агресия" и с "речник от сталинския период".

"Предатели са тези, които предадоха ангажиментите си към избирателите. Тези, които подмениха вота на избирателите, защото хората гласуваха за едно, а получават друго", категоричен е президентът.

Той обаче подчерта, че нито той, нито съмишлениците му в АБВ смятат да напускат редиците на БСП.

"Нещо повече, ние отхвърлихме възможността за създаването на нова партия. Аз самият добре съзнавам, че би било грешно да накараме един социалист с дългогодишен партиен стаж да премине от една партия в друга. И затова идва тази формула, чрез която ние даваме просто възможност на хората със социалистическо самосъзнание да гласуват за една по-различна политика", изтъкна Георги Първанов.

Въпреки категоричното си намерение да не напусне БСП, той не отхвърли възможността да бъде изключен от партийното ръководство. В шеговит стил обаче Първанов заяви, че "по времето на Йосиф Висарионович е имало доста по-разнообразни форми на политическа репресия" и посъветва "своите другари от "Позитано" да не се фокусират само върху тази форма".

Президентът бе категоричен, че не възражда АБВ, защото желае да се впусне в битка за лидерския пост на столетницата.

"Аз съм постигнал в политиката всичко, аз съм си навил масрафа. Много нелепа е тази теза - за лидерската битка. Нямам претенции за лидерство в БСП, но се надявам в БСП да стане промяната, защото ако това не стане, нещата ще отиват на все по-зле", посочи Първанов.

Той коментира и намеците, че паралелната листа на АБВ работи за връщането на ГЕРБ.

За АБВ ГЕРБ е основен опонент, другите са ни конкуренти, категоричен е Първанов.

"Аз не приемам обвинения за това, че ние работим за ГЕРБ от онези, които подариха на ГЕРБ десетина победи. Аз съм водил най-яростните битки с Бойко Борисов и вие добре го помните. То не беше импийчмънт след импийчмънт, не бяха други атака от всякакъв характер, в това число и много тежки удари под кръста. Имаме стратегически различия със споменатата партия. Това е част от политиката за създаване на врагове - досега идеята, като има външен враг, това да сплотява БСП. Да, единството е нещо много важно, но знаете ли кога нашата партия е била най-активна? 29 г., когато сме 300 души. Ако целта е да се свием до такова минимално ядро, за да останем единни - това не се вписва в нашите представи, нашата цел е отваряне", посочи Първанов.

Попитан как се финансира АБВ, президентът цитира Николай Бареков и отговори: "За съжаление, не си пазя касовите бележки от бензиностанциите, от които си купувам сандвичите". Той изтъкна, че не прави масови мероприятия и концерти, подобно на "Позитано" 20. Той все пак уточни, че АБВ получава дарения от симпатизанти и членове, които ще бъдат регламентира.

Евродепутатът Ивайло Калфин обясни, че е изпратил писмо до всички местни структури на БСП, които са гласували за номинацията му в листата за предстоящите евроизбори. Той се извини на всички партийни членове, които са му гласували доверие.

Калфин обясни, че АБВ ще работи по три основни приоритета, които ще са цели и след вота през май. Това са подобряването на икономиката на страната, пенсионната реформа и функционирането на държавата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!