Първанов: Бойко Борисов кадрува чрез служебния кабинет

„Не съм в политиката, за реализирам личните амбиции на този или онзи“

OFFNews 18 август 2014 в 08:38 4514 5

Георги Първанов
Георги Първанов

Бойко Борисов кадрува чрез служебното правителство.

Това заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов в интервю за Нова тв тази сутрин.

В коментар за първите стъпки на служебното правителство той заяви: "Ще бъде некоректно да свържем Георги Близнашки с БСП. Противоречиви са първите впечатления от работата му. От една страна, имаше размах по темата за КТБ и природните бедствия, от друга страна - откровени гафове по кадровите въпроси – както и с предложението за министър на изборите, така и особено с назначението на Ваньо Танов, което е много знаково за близостта, за връзката, показва, че има един човек зад кулисите, който диктува. Само Бойко Борисов може да препоръча Ваньо Танов да бъде назначен на такова ключово място".

По думите на Първанов след служебното правителство идва управление, което "ГЕРБ имат амбицията да правят по същия начин, както го правеха през 3-те години, в които управляваха".

Той обясни решението си да не участва в листите за кандидат-депутати на АБВ с думите:

"Президентът си е президент за цял живот. Аз се стремя към единството на нацията, не бих искал да влизам в парламента и да свалям представата за държавния глава, влизайки в един тежък парламентарен дебат.
Не съм в политиката да се прехранвам. Това е разликата между мен и мнозина. Ще се занимавам с наука, сигурно ще преподавам и на студенти".

Оценката му за АБВ бе, че проектът се е реализирал като партия, която се структурира "много убедително".

Упреците на Кольо Парамов към АБВ той коментира с думите: "Това, че някои не са в коалицията, е защото поставиха условия за квоти в листите, които отклонихме. Нека да видим дали на „Позитано“ ще им удовлетворят исканията. Не съм в политиката, за да помагам на тоя и оня да реализира личните си амбиции".

За последните решения на кабинета "Орешарски", сред които и споразумението с "Уестингхаус" за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" Първанов заяви: "Ние сме в периферията на Европа. Това, че някой се слага на големите ни братя, не носи позитиви".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови