Парламентът окончателно отхвърли данъците "уикенд" и "градинка"

Ивайло Анев 25 ноември 2015 в 11:26 4022 1

Народното събрание отхвърли единодушно спорните текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Без дебати депутатите се опълчиха на министъра, като отхвърлиха предложенията за облагане на земеделските земи, получили известност като "данък градина", както и частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т.нар. данък "уикенд". 

Миналата седмица двете предложения не бяха приети и от бюджетната комисия в НС, като опозицията заяви, че вместо да се мисли как правилно да се обложи бизнеса, депутатите се занимават с автомобили.

С гласвете на ГЕРБ и АБВ парламентът отхвърли и идеята на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов, които предложиха въвеждане на данъчно облекчение за дарители, които са дали средства за лечение на болни деца.

В сега действащия закон данък се опрощава само за дарения в полза на организации като Център „Фонд за лечение на деца“ и Център „Фонд за асистирана репродукция“, УНИЦЕФ, БЧК и др. В много от случаите обаче, особено при спешни и животоспасяващи операции, се извършват преки дарения, а те са дискриминирани спрямо останалите.

„Днес вие пренебрегвате правото всеки човек да реши към кого да направи дарение. Когато средствата отиват в един фонд, винаги има съмнение как се разпределят“, заяви Димитров.

Депутатите не приеха предложението на Горанов и за максималният размер на кешовите разплащания. Вместо до 5 000 лева, както искаше финансист номер едно, те ще са до 10 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews