Парите от спрения ремонт на Зимния дворец отиват за "Водстрой 98" в Бургас

OFFNews 30 март 2016 в 17:02 6948 5

Министерският съвет взе решение парите от спрения ремонт на Зимния дворец да бъдат насочени към построяването на спортна зала "Арена Бургас". 

За строежа на залата ще бъдат пренасочени 35 млн. лева. 

Първата поръчка за реконструкцията на Зимния дворец за 50 милиона лева с ДДС беше спряна на финалния етап от служебния спортен министър Евгения Раданова. Поръчката беше спряна поради липсата на достатъчно средства за реализацията му. Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, въпреки че с начислено ДДС той щеше да излезе почти 50 милиона.

Скандалът избухна, след като стана ясно, че на 18 август миналата година "Академика 2011" ЕАД - дружество с принципал Министерство на младежта и спорта - е взело решение за възлагане на поръчката на кандидата, предложил най-високата цена за изпълнение - Обединение "София спорт", в което влизат "Главболгарстрой" (ГБС) и проектантското бюро "Фор райс" ООД.

Сумата е приблизително половината от цената за построяването на "Арена Армеец", за която също имаше сериозни съмнения за силно завишени разходи. "Арена Армеец" има 12 000 места, а Зимният дворец - 2500.

След оставката на кабинета "Орешарски" служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова уволни цялото ръководство на "Академика 2011", а назначеният от нея екип обяви, че е не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40.833 милиона лева без ДДС.

През 2014 г. община Бургас е започнала реализирането на проект за изграждане на многофункционална спортна зала „Арена Бургас“. Общината е осигурила началното му финансиране, след което неговото реализиране е спряно поради необходимост от дофинансиране и търсене на подходящ партньор за управление на проекта.

За изпълнител на проекта през 2014 г. е избрано обединението "Дворана", в което свързваната с Делян Пеевски компания "Водстрой 98" участва заедно с "Понсстройинженеринг".

С днешното решение на кабинета подчинената на спортното министерство "Академика 2011" ще придобие бургаската зала и ще я управлява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови