Quantcast

Паргов иска разпит на Михаил Константинов за местния вот в София

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 06:33 2104 0

БСП ще поиска проф. Михаил Константинов да бъде разпитан като свидетел по делото за касиране на изборите в София.

Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, цитиран от пресцентъра на партията в София. Поводът за реакцията е изказване на председателя на Съвета на директорите на „Иформационно обслужване“ АД в сутрешния блок „Денят започва“ по БНТ. Дружеството имаше договор с ЦИК за компютърна обработка на данните в ОИК и ЦИК от гласуването по време на местните избори и от националния референдум на 25-и октомври 2015 г.

При гостуването си в БНТ1 проф. Константинов заяви: „В софийските секции 90 на сто от протоколите бяха сбъркани. 90 на сто! Една секция беше върната 40 пъти в София.“ Според Паргов това твърдение може да повлияе върху хода на делото, което беше заведено в Административен съд София-град веднага след обявяване на резултатите от местните избори през миналата есен.

„Смятаме, че свидетелските показания на проф. Михаил Константинов са от особена важност, тъй като той е председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД. А това е дружеството, което обработва изборните протоколи и излиза със становище и краен резултат, който е математическият сбор от подадения вот на отделните гласоподаватели, обясни социалист № 1 в София. „Според нашия адвокат, твърденията на проф. Константинов се явяват нови обстоятелства по разпоредбите на АПК. Затова настояваме да бъде призован като свидетел и да бъде разпитан, за да може да обясни, след като твърди, че 90% от протоколите са били сгрешени, кога, от кого и по какъв ред са били поправени, както и дали са извършени съобразно разпоредбите на чл. 444, ал. 1 от Изборния кодекс“, обясни Паргов.

Заседанието на Върховния административен съд по делото е на 5-и април.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !