Отцепниците от БСП искат отмяна на задължителното гласуване и бариерата за преференциите

Георги А. Ангелов 07 октомври 2020 в 13:15 2998 0

Снимка БГНЕС

Отмяна на задължителното гласуване, отпадане на “защитата на водача на партийната листа” и на 7 процентната бариера за разместване при преференциалното гласуване. Тези предложения за промяна в Изборния кодекс са внесени днес в парламента от депутатите, които се отцепиха от БСП - Красимир Янков, Николай Иванов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Валери Жаблянов и Лало Кирилов.

Отпадането на „задължителното избирателно право“ е мотивирано с решението на Конституционния съд по к.д.11/2016г„ в мотивите, на което Съдът приема, че „Конституционната гаранция за неотменимост на избирателното право изключва възможността то да бъде обвързвано с конституционни задължения. “Независимите социалисти” смятат, че Конституционният съд не е отменил задължението за гласуване, само защото не е сезиран. Според тях отпадането на задължението за гласуване, което е субективно право ще доведе до премахване на квадратчето „не подкрепям никого”.

Друго тяхно предложение е за задължително съвместно участие на всички членове на секционните избирателни комисии при преброяването на преференциите. Това трябва да доведе до “отпадане на порочни практики, при които бюлетините се разделят на „купчинки“, при което на членовете на СИК, защитаващи интересите на една партия се предоставя възможност сами да отчитат преференциалния вот”.

С отпадането на „защита на водачи на листи“ се цели “премахването на незаслужения „бонус“, който последните получават в случаите, в които избирателите вземат решение да не подкрепят точно определен кандидат, а да гласуват единствено за партийна листа.”

Съществуването на сегашната 7 процентна бариера има за последица практическото обезсмисляне на преференциално гласуване, смятат още бившите членове на групата на Корнелия Нинова. Предложението за преференции без процентни прагове цели да осигури изборен резултат в пълно съответствие с действителната воля на избирателите. Наред с това, изменението ще стимулира допълнително гражданите в посока тяхната заинтересованост относно личностите на издигнатите кандидати и техните специфични качества, смятат вносителите.

Днес правната комисия в парламента ще обсъди и по всяка вероятност ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс. Той върна текстовете за паралелното гласуване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, както и тези касаещи прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините.
Според държавния глава промените в Изборния кодекс целят отваряне на достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите, за да бъде гарантирана тяхната победа

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!