Кадиев: Обновяване на БСП минава през оставката на Станишев

OFFNews 25 юни 2014 в 08:08 2385 1

Георги Кадиев

БСП наистина има огромна нужда от промяна и нова енергия. Но тя минава през безусловна оставка на Станишев и неговия кръг. Излизат от Позитано, затварят вратата и не поглеждат назад. Само това би дало шанс на истинска, искрена и недирижирана промяна в БСП, която да доведе и тази така необходима нова енергия. Всяка промяна под контрола на Станишев и приближените му е псевдо-промяна. 

Това коментира в профила си във Фейсбук Георги Кадиев от БСП, който напусна депутатското си място и Националния съвет на партията, заради несъгласие с ръководството ѝ. 

В суматохата около решението си да отиде в Брюксел, Станишев каза нещо важно: "Днешното ми решение не означава, че подавам оставка в БСП, но БСП има нужда от промяна, от нова енергия", припомня Кадиев.

По думите му сега се решава съдбата на БСП.

"Болестният процес се е развил, или режем крайник, или загива целия организъм. Пълно прочистване от корпоративни зависимости, пълно прочистване от корупция, пълно прочистване от кръга, който позволи Пеевски и компания да управляват държавата. И залагане на хора, които не лъжат избирателите си и партията си. Едва подобно поведение дава шанс да покажеш физиономия на изборите. Да, вероятно пак ще загубим изборите. Но ще имаме лице, за да почнем да надграждаме.
А ако нищо не се промени и всички пак си замълчим , то това не е "моята" партия! "Моята" партия си бие, никога не се предава и никога не се снишава. Каквото и да ѝ струва това!", казва още Кадиев. 

Според колегата му Атанас Мерджанов, който поема Парламентарната група на Коалиция за България на мястото на Станишев, лидерът на БСП не абдикира. "Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а „полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво”, каза той пред bTV. 

Според Мерджанов не е необходимо лидерът на БСП да седи на банката в парламента или на стола в „Позитано”, за да ръководи партията успешно. 

„Нужна е по-активна роля на лидера на ПЕС. И двете реалности са динамични и сложни (политическата ситуация в България и ЕС – бел.ред), но ролята му в ПЕС е подчертана – в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа”, обясни червеният депутат, повтаряйки до голяма степен изнесените пред медиите преди ден от самия Станишев мотиви за „дезертирането” му към столицата на Общността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!