Освен за военната помощ за Украйна и изгонването на Митрофанова, БСП са против и за купуването на F-16

Корнелия Нинова обяви, че Кирил Петков е готов да оттегли кандидатурата на Андрей Гюров, но от "Има такъв народ" не "мърдат"

Рени Петрова 10 април 2022 в 11:06 6351 11

Снимка БГНЕС/Архив

Освен за предоставянето на военна помощ за Украйна и обявяването за персона нон грата руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, БСП са против и за закупуването на нови 8 изтребители F-16 от САЩ, защото по изчисления на социалистите в този момент държавата няма как да отдели средства за това.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова пред БНТ. 

По думите й служебен кабинет на президента Румен Радев е отправил запитване до САЩ за закупуването на изтребители.

Нинова заяви, че ако Народното събрание вземе решение България да предостави оръжие за Украйна, тя няма да подпише разрешителното за това в качеството ѝ на министър и "ако искат, да ме сменят".

Лидерът на БСП коментира, че подобно решение на Народното събрание би усложнило изключително много обстановката.

"Предстои парламентът да вземе решение за оръжията за Украйна, но ако го реши и ни задължи - вече става сложно. Ако НС вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако това стане, няма да подпиша. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие", каза Нинова.

Вицепремиерът отново повтори, че страната ни не изнася оръжие "и така ще остане": "Давайки оръжие, ти даваш способа да продължи войната. Ако искаш мир, трябва да се седне на масата за преговори". 

Тя определи обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата като последна и крайна стъпка, равнозначна на скъсване на дипломатическите отношения с Русия. От левицата са се противопоставили на това, веднага след като вицепремиерът Асен Василев обяви, че подобна възможност се обсъжда.

По думите на Нинова нито една европейска държава към момента не си е изгонила руския посланик, защото по този начин би скъсала всякакви отношения с Русия.

Кирил Петков е готов да изтегли кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на БНБ

Относно избора на гуверньор на БНБ лидерът на БСП коментира, че двете парламентарни сили - Продължаваме промяната и Има такъв народ, които са излъчили кандидати, трябва да потушат напрежението помежду си.

"Единственото, което ме тревожи, е напрежението между ИТН и ПП. То трябва да намери своето решение. Защото, ако по всеки казус се стига до такава ескалация, взаимни обвинения и обиди, това не е работещо за важните неща, които коалицията трябва да свърши", заяви Нинова.

Вицепремиерът определи издигането на две кандидатури като грешка. По думите ѝ премиерът Кирил Петков е готов да оттегли кандидатурата на "Продължаваме промяната", но от "Има такъв народ" не са склонни на компромис.

"Смятаме че решението е изтеглянето на двете кандидатури и предлагането на нов общ кандидат - независим банкер или експерт. Но условието, за да седнем четирите партии и да обсъдим имена на хора, е двете кандидатури да бъдат оттеглени. Кирил Петков е склонен да го направи, но колегите от "Има такъв народ" не мърдат", каза Нинова.

Според нея би било неразумно от страна на "Има такъв народ" да бойкотират заседанията на парламента, като това ще доведе и до тежки последици за самите тях.

"Едно такова невлизане в пленарната зала значи липса на управляващо мнозинство в Народното събрание и невъзможност да се вземат решения. Мисля, че всяка партия, която си позволи такова поведение, ще загуби", каза още тя.

По темата за отношенията ни със Северна Македония вицепремиерът потвърди, че не е ставало нито за миг въпрос да се променя коалиционното споразумение, в което пише че правителството потвърждава единната позиция на България, приета от 44-ото Народно събрание.

"На срещите ни с еврокомисаря по разширяването съм заявила нашата позиция - не можем да дадем път за преговори докато Северна Македония не изпълни двустранния договор с България, докато не се отчете историческата истина и не спре омразата и дискриминацията спрямо българите там", каза Нинова.

Нинова заяви, че тази коалиция трябва да се стабилизира и да си напише управленската програма, да си разпише законите, които ще променя и да си подобри диалога. "Може би заради кризите, може би заради това, че още първия ден започнахме да гасим пожари, никой не ни даде един ден спокойствие, започнаха нападките още първия ден, не започнаха същинските реформи", отчете министърът на икономиката. 

Намаляване на ДДС

Корнелия Нинова заяви, че ще предложи да се намали ДДС на определи регулирани стоки - храни, лекарства, детски продукти: Ако намалим данъците на енергията, която се определя от КЕВР, тогава със сигурност ще имаме по-ниски цени. Ако се намали ДДС на лекарствата - също. 

Според нея не е аргумент, че това трудно се администрира от НАП. По думите на Нинова трябва да се добави нова политика за цените в актуализацията на бюджета. 

"Клипът на министъра на културата е нелеп"

Вицепремиерът също коментира публикуваното видео от културния министър Атанас Атанасов, като го определи за "нелепо". "Аз съм откровен човек - грозно е. Нямам представа от какво е продиктувано. Не искам да анализирам състоянието на колегите", каза тя. 

На въпрос дали би гласувала за смяна на Атанасов, Нинова не отрече, но заяви, че това зависи от премиера Кирил Петков, тъй като той избира министрите и Атанасов е от квотата на Продължаваме промяната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

14

Pietro

11.04 2022 в 00:24

Зле информираната българска публика смята, че Ф-16 е като падащите руски летящи ковчези. За два дена орките загубиха два "суепрмодерни" Су-35 (без аналог в света по дефекти, както Арматата, дето запецна на Червения площад по време на парад). Единият бе свален от Украинците, другият сам падна близо до Санкт Перебург (който е в Ленинградска област). Ф-16 в най-новата му версия е избран от Пентагона сред много други изтребители бомбардировачи за инсталиране на лазерна система за неутрализиране на изстреляни среяу него ракети.

-60

13

офф бее

10.04 2022 в 18:40

Иване, Крим е украински! ;-) Да вървят при руския корабль...

2744

12

AAA

10.04 2022 в 17:13

Продажни твари . Прибирай си сина от Америка кучкооооо

1730

11

Ivan

10.04 2022 в 16:53

Нека си спомним лозунга, често издиган през 90-те, когато БКП мимикрира тихомълком в неясния хибрид БСП- Ако искаш мир, БСП в Сибир!!! Пасмината, воглаве с Корнелия, Израждане на Костя, Белата Златка, МВРО воглаве с агента Иван, банкянския главоч, прекапал България на цена 3 млрд. наши пари за кеф на Русия и всички останали, обичащи Русия и великия СССР -просто да бъдат натоварени на кораб и през Черно море и гъсто минирана зона-към Крим!

2550

10

alfakentavur

10.04 2022 в 15:11

Летял си един чертеж на F16 и случайно се ударил в МиГ. МиГ-ът паднал. Справка - "великият" расийски ас, когото свалиха и плениха и в джобчето му намериха... написани на ръка координати.
Венсеремос!

12073

7

IvanofRumen

10.04 2022 в 13:21

Те рашистите и путинисти от БСП, може да са против и съществуването на държавата. Руските бсп комунисти на следващи избори трябва да са извън парламента

-240

6

редовно четящ

10.04 2022 в 12:24

Нинова и Б/ългарските/С/луги/наП/утин/ нямат място в управлението на България.

2910

5

ivenco

10.04 2022 в 11:53

Освен за военната помощ за Украйна и изгонването на Митрофанова, БСП са против и за купуването на F-16

Е това е по–нелепо и от клипа на министърчето. хахахахха

Да извика руски самолети да охраняват небето. Курнела тотално изплиска легена :)