Огнян Минчев: Кандидатурите и на Радев, и на Герджиков не са безспорни

Имаме нова политическа сила, която има шансове да пренареди политическата карта, смята политологът

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2021 в 13:51 5691 2

Кандидатурите както на сегашният президент Румен Радев, така и на подкрепеният от ГЕРБ ректор на СУ Анастас Герджиков имат слабости. Тази позиция изрази политологът Огнян Минчев пред БНР.

"Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е най-меко казано противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, ако не броим инициативата "Три морета". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения", коментира той.

Минчев подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите на доц. Минчев президентът Румен Радев има "доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година".

"Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент. Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен - той съдържа 189 членове - показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори", обясни политологът.

Според Минчев и кандидатурата на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" - проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки.

"Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков", каза той.

Според политолога ГЕРБ не искат да се афишират със свой собствен кандидат за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното управление.

"Издигането на независим кандидат за президент показва, че от страна на ГЕРБ има желание тази позиция да бъде предмет на съгласие на много по-широки кръгове от обществото, отколкото са само избирателите и привържениците на партията. Това ми се струва разумен избор", посочи Минчев.

Политологът не смята, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.

"Очертава се доста шарен 47-и парламент. Имаме нова политическа сила, която има шансове да постигне резултат, който да пренареди политическата карта. Една от партиите на политическата периферия също може да пробие бариерата, особено при нисък брой избиратели. Вероятно пак ще имаме 6-партиен парламент. Основната задача на фракциите в Народното събрание ще е да намерят диалог и да направят правителство", каза Минчев.

Той беше категоричен, че ако 47-ият парламент не успее да излъчи работещ кабинет, това ще означава "афиширана криза на политическата система, от която имат интерес определени сили на задкулисието".

"Примерно хора, които желаят българската политическа система да бъде преначертана и тя да бъде президентска република, а не република с парламентарно управление. Такива хора биха се радвали на провала на 47-ото Народно събрание", смята политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

2

Dido

01.10 2021 в 17:35

На тая сФиня й дадоха 20 минути национален ефир в БНР.Радев бил "проблемна кандитатура",сина на чугунената глава Герджиков бил с "много сериозен академичен принос"....Дреме ни за академичният му принос на тоя.Президента трябва да стои СТАБИЛНО и да вдъхва РЕСПЕКТ.Тая ряпа го няма това - прилича на селския гей,когото местните подиграват всяка вечер в кръчмата на хоремага!Бай Дик ДОКАЗА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ,че е СТРАХЛИВЕЦ И ЛЪЖЕЦ!2016-та нали каза,че ще се кандитатира на следващите избори - има архиви!Ама ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ!Изумявам,че още има инфантили,които ще гласуват за него - изключвам дежурните и пряко зависещи от него шефове на фирми,служители и техните семейства!СРАМ и ПОЗОР сте!

7267

1

kokoten

01.10 2021 в 14:25

За тази дебела свиня явно няма никакво значение,че Радев единствен се изправи с/у Мутрата и паплачта около него...каквито и да са били причините,той поведе борбата с/у корумпетата на ГРОБ...както винаги тази свиня се мъкне след събитията и тайничко се надява на това ГРОБ да се върне.......Не,няма да се върне,Свиньо,и си затваряй плювалника,щото мирише много на лайна....