Община Бургас си е затваряла очите за хиляди тонове незаконен бетон в защитена зона

„Разбирате ли как институциите си играят на пинг-понг една с друга? С една дума – скандал!“, коментира Димитър Найденов

Ружа Райчева 24 август 2021 в 15:57 7563 0

Общинската администрация на Бургас си е затваряла очите за може би хиляди тонове бетон, излети в защитена зона, без никакви документи и никакво съгласуване с МОСВ, заяви народният представител от „Демократична България“ Димитър Найденов по време на заседание на временната комисия за Росенец.

По думите му нито Министерството на околната среда и водите (МОСВ), нито община Бургас са правили проверки там.

Найденов заяви, че фирмата “Straight Line”, която е придобила първо имота през 2007 г., първо купува терен от 9 декара, но впоследствие без ясно обяснение продава на свързваната с Ахмед Доган фирма “Хермес Солар” терена с 6 декара отгоре.

„Това обуславя липсата на логично обяснение как впоследствие фирмата “Хермес Солар” е била призната за собственик на още едни допълнителни близо 6 декара. Няма предхождащи аргументи, на които да се стъпи, за да може да се предположи, че това е законно“, категоричен беше Димитър Найденов.

Друг интересен момент от историята на имота са детайлите около кея.

Председателят на комисията Калоян Янков и Димитър Найденов разказаха как този кей по желание на фирма "Хермес Солар" е бил заличен от кадастъра, защото това било поземлен имот, а не съоръжение.

По-късно пак по предложение на „Хермес Солар” отново е нанесен този път по обратната процедура - не е поземлен имот, а съоръжение.

„Разбирате ли как институциите си играят на пинг-понг една с друга? С една дума – скандал!“, каза Димитър Найденов.

Обсъден беше и спорния строеж с цел брегоукрепване на североизточният бряг.

„В хода на изследването на документацията, която получихме от няколко държавни органа, установихме, че това дори не може да бъде наречено брегоукрепване, защото районът е предвиден за наносформираща зона. В такива зони не се предвижда нито брегозащита, нито брегоукрепване“, коментира Найденов.

По думите му община Бургас е направила опит да „прехвърли горещия картоф в ръцете на държавата“, надявайки се да „мине номерът“, че това е строеж.

Той добави, че понеже собственикът на въпросния строеж за брегоукрепване е неизвестен, парите за премахването му ще бъдат взети от джобовете на данъкоплатците, защото е незаконен.

„Това са стотици хиляди левове, които ще платим ние, защото държавни институции не са си вършили работата“, категоричен беше Димитър Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови