НСО за новите коли: Старите са от 2005 г. и овехтяват

Юлиан Христов Последна промяна на 17 октомври 2014 в 16:29 21140 19

Снимка НСО

НСО плати общо 1 059 655 лв. за 20 нови автомобили.

Националната служба за охрана (НСО) купува нови автомобили, защото автопаркът на службата, който за последен път е подновяван преди 9 години, е застрашен от "овехтяване".

Това става ясно от позиция на НСО след публикации за обществената поръчка, при която ще бъдат платени 723 275 лв. без ДДС за 7 броя луксозни Audi A8. Това е и първата обществена поръчка, която направи новият началник на НСО Ангел Антонов след назначаването му на поста.

В позицията на НСО се дават аргументи за необходимостта от поръчката. В нея се обяснява, че за транспортирането на "министрите и чуждестранните гости с такъв и по-висок ранг, както и придружаващите ги лица", в НСО има самостоятелно звено с 23 представителни автомобили. "В процеса на интензивната експлоатация е потвърдено, че физическата им амортизация и овехтяване водят до чести аварии и откази. Това е причина за значително увеличение на експлоатационните разходи, неефективното и неикономично разходване на публични средства", аргументират се от службата и поясняват, че през 2009 година е взето решение за поетапната подмяна на представителните автомобили, които за последно били сменяни през 2005 година.

Въпреки взетото решение обаче, автомобилите не били подменяни поради липса на средства, като процесът стартира четири години по-късно - едва през 2013 година. Тогава е проведена обществена поръчка и са доставени първите седем нови автомобили.

"При последващата обществена поръчка през 2014 г., за доставка на нови седем представителни автомобили, техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г.", обясняват от НСО.

От службата за охрана поясняват, че автомобилите не са необходими само за превозване на представители на властта, но и на дипломати. "С наличните в самостоятелното звено представителни автомобили, доставени за и използвани от министрите, се осъществява не само транспортът, в страната и чужбина, на министрите, но и транспортното обслужване на чуждестранни дипломатически представители при връчване на акредитивни писма, при посещение на чуждестранни делегации и гости с ранг заместник-председател на парламент, министър, заместник-министър, високопоставени председатели на международни организации и институции. Транспортното обслужване на чуждестранни делегации и гости се осъществява на принципа на реципрочност", се казва още в позицията.

От нея обаче не става ясно дали ще бъдат дадени допълнително средства за модернизиране на возилата, тъй като те не са бронирани и нивото им на защита практически е нулево.

Службата представя и дефиниция за "представителен автомобил" според "протоколните правила и изискванията за охрана, съобразени с добрите международни практики". Според тези изисквания автомобилите трябва да осигуряват достатъчно пространство в купето, както за разполагане на охраняваното лице, така и на придружаващите го преводач, протокол и охрана. "Тактиката на действие при критични ситуации, свързана с прилагане на специалните похвати от охранителите, изисква наличие на подходящи условия за незабавна реакция - евакуация, употреба на физическа сила, помощни средства и оръжие. Във връзка с рисковите ситуации на пътя, автомобилите трябва да притежават динамични характеристики като бързо ускорение, маневреност, малък спирачен път, стабилност и надеждни системи за активна и пасивна безопасност. На тази база са разработени технически и икономически изисквания, отнасящи се до серийно произведени автомобили, без допълнителни екстри. Предвидено е те да бъдат използвани до приключване на цялостното обновяване на автопарка на специализираното звено", се казва в позицията.

Освен за седемте луксозни возила, НСО подписа и два други договора за доставка на автомобили - 12 бр. Опел Астра и един товарен автомобил Мицубиши Фузо.

Общата цена на трите поръчки е 1 059 655 лв. 

Въпреки раздутия бюджет на службата, който тази година достигна най-високите си нива от няколко години насам, НСО се оплака от недостиг на около 1.3 млн. лв. Затова Ангел Антонов поиска от служебното правителство допълнително 1 млн. лв. - приблизителната стойност на новопоръчаните автомобили.

На 13 юни службата също получи допълнителни средства от 4 млн. лв. По този начин бюджетът на НСО набъбна до 37 млн. лв. За сравнение през 2013 г. той беше 35 млн. лв., а през 2012 г. - 31 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.10 2014 в 17:52

А защо не кажат нещо за често новите Mercedes S клас, които купиха миналата година... как така сега са слязли на АУДИ не знам... Тогава закупиха няколко бронирани мерцедеса и си траят...

19.10 2014 в 12:16

Съгласен съм за нуждата от представителни и надежно возила (нема да се излагаме пред гостите). Обаче аз лично познавам служители на изпълнителната власт, които си ползват служебните автомобили като лични едва лине. Например един шофиьор , на служба в прокуратурата, често идва В РАБОТНО ВРЕМЕ, да си закупува разни части при мен с служебния автомобил. Когато ходих в кат да си регистрирам "новата" (и единствена) кола, тоя същия беше на опашката за талоните пред мен, пак разбира се със служебната кола и я беше зарязал перд кат, защото има табелка , че е колега колята е на някакво звено ... и няма да го вдигне паяка, оказва се , че момчето вкарв и авомобили чат-пат от чужбина. И тука искам да попитам: Как в работно време можеш да скиташ нагоре-надолу (нафтата я плаща народа) безплатно, без амортизация( като се счупи народа плаща ремонта) , че и частен бизнес да се върти има време... Е тоя цървул не е единствения случай. Хубаво купете коли , ама не иде реч за това колко пари ще излязат ,то е ясно като трябва - трябва,a няма ли работещо звено , което да испектира и да задава деудобни въпроси от порядъка на : -Я да ти видя пътния лист... Каде отиде днеска половин резервоар нафта?... Тоя километраж защо е свалян?... и така нататък... и за това няма бюджет, защото много се краде....

19.10 2014 в 00:15

Е и тази непопулярна мярка прие КОЙ-Служебното правителство.
Разчистват пътя на Герб.Те няма да качват цените на тока,няма да правят непопулярната пенсионна реформа,няма да купуват нови коли на НСО,какво ли не още.
Но няма да покажат преговорите между партиите на Светло.
Като плюем по Атака за това им решение,преговорите да се провеждат на светло Всички ние се обявяваме за ЗАДКУЛИСИЕТО и СТАТУКВОТО
Ще ни мачкат и държат в килера до живот!

18.10 2014 в 17:30

Ще ми дойде депутатиНЪТ или министъра с кола над 100 хиляди лева и заплата над 5 хил.лева и ще ми обяснава, че в държавата нямало пари. Но ША СА ОПРАИМ!

17.10 2014 в 23:49

Защо им са Ауди А8? Могат да слязат два класа надолу и да не е премиум марка. Например да си купят Форд Мондео. Поне два пъти ще е по-евтин, а разликата само ще е, че няма да тънат в разкош и няма да се надуват, че се возят в А8. Иначе почти същата сигурност и ще им върши абсолютно същата работа. Да не кажа, че и по една Дачия ако им вземат, няма да е лошо. И дори ще дадат добър знак и на ЕС и на гласоподавателите.

17.10 2014 в 20:31

Моят фолксваген поло е произведен 1990 година и друга кола не мога да си позволя! (работя на две работи)- А тези съединители(това е долен ляв педал!) с моите левчета си купуват само нови! Гадост! И ДОКОГА!

17.10 2014 в 20:30

Все по трудно става на НСО да опазят властта от ЛЮБОВТА на народа, затова и бюджетът им постоянно се увеличава...

Това са днешните ДЪРЖАВНИЦИ!

17.10 2014 в 19:38

Какво се шашкате толкова за 7-10-20 коли ?!?! Има още 240 дето сме им купили преди това МИНИМУМ ;)

17.10 2014 в 19:37

Проблема идва от това, че куцо и скакато ползва колите и върти километри на поразия

17.10 2014 в 18:48

Долу продажниците и предателите,решили да купуват коли!
Тъпаци,да ви питам,ваш'та кожа,колко домове за сираци и стари хора имат нужда от ремонт!!!Колко??? Те не могат да ремонтират - вие ще возите боклуците в нови коли!!!
Виждаме всичко и работим!Still waching you!!!