Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НС отхвърли доклада за СРС през 2020 г., за да не оправдае незаконното подслушване на протестиращи

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 14:37 1477 0

Снимка parliament.bg

Депутатите не приеха доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2020 г.  

Той бе отхвърлен с 26 гласа "против", 79 "въздържал се" и само 39 "за" (всичките от ГЕРБ-СДС).

Петър Куленски от Продължаваме промяната (ПП) заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи доклада, тъй като той оправдавал незаконното подслушване на граждани по време на летните протести от 2020 г. С подобни тези излязоха и депутатите от ДБ.

От ГЕРБ-СДС с ентусиазъм в поредица от реплики и дуплики обясняваха, че докладът е доказателство, че незаконно подслушване по време на антиправителствените протести от 2020 г. не е имало и всички твърдения за такива действия, с които цели политически групи са влизали в парламента, са се оказали лъжа. 

Докладът е входиран в деловодството на НС на 11 май 2021 г., но 45-тото и 46-тото НС така и не стигнаха до него. Вместо това беше сформирана временна комисия за полицейското насилие. Тя бе оглавена от Николай Хаджигенов, един от организаторите на протестите. По време на 46-НС на закрито заседание на комисията той съобщи, че над 900 протестиращи са били незаконно подслушвани. През септември бяха оповестени имената на 130 от тях, като сред тях са политици, журналисти, председатели на граждански сдружения и редица граждани.

По-късно стана ясно, че над 5000 разрешения за подслушвания са издавани от Специализираната прокуратура и от Специализирания наказателен съд. Това се превърна и в един от аргументите в подкрепа на закриването на спецправосъдието и на тезата, че то се е занимавало със СРС-та, но не и с разследването на организирани престъпни групи и корупция по високите етажи на властта. 

В средата на февруари тази година Бюрото за контрол на СРС-тата в доклад съобщи, че през 2020 г. не е имало незаконни подслушвания. В документа е описано, че исканията и разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства са намалели в сравнение с предишни години. Намалели са и отказите, но е отбелязано, че контролът е станал по-ефективен, а заявителите - по-прецизни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews