НС единодушно закри Държавната петролна компания, но ГЕРБ и ПП-ДБ влязоха в спор

Да закрием нещо, което никога не е било нищо, призова председателят на НС Росен Желязков

Ружа Райчева 16 юни 2023 в 11:26 4145 1

Десислава Трифонова в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Десислава Трифонова в пленарната зала

Депутатите закриха Държавната петролна компания (ДПК) на второ четене след двучасов дебат. Въпреки единодушното гласуване в парламента групите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" отново се сблъскаха в позициите си.

На края на вчерашния парламентарен ден законопроектът на Министерски съвет бе приет на първо четене, а днес на второ със 190 гласа "за". Вносителите обосновават предложението си с аргумента, че съществуването на Държавната петролна компания е "икономически необосновано".  

По време на дебатите депутати от парламентарните групи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) се скараха. Десислава Трифонова от ГЕРБ заяви, че те ще подкрепят предложението, защото ПП-ДБ "вече са убили" ДПК. Според нея мотивите за закриването на ДПК са политически, а не икономически. 

Мартин Димитров от ПП-ДБ на свой ред обвини ГЕРБ, че техният метод на управление е бил "тук има - тук няма" и напомни, че идеята на ГЕРБ е била да се строят държавни бензиностанции. 

След два часа ретроспекции за управлението на ГЕРБ, както и за управлението на ПП-ДБ по време на правителството "Петков", председателят на Народното събрание Росен Желязков закри разискванията, като призова депутатите да гласуват да "закрият нещо, което никога не е било нищо*".  

След гласуването депутатите преминаха към парламентарния контрол. На въпроси от народните представители ще отговарят Андрей Цеков (МРРБ), Атанас Славов (МП), Галин Цоков (МОН), Христо Хинков (МЗ), Кирил Вътев (МЗ), Румен Радев (МЕ) и Димитър Илиев (ММС).

Държавната петролна компания (ДПК) беше създадена по времето на кабинета "Борисов 3", като идеята на лидера на ГЕРБ и тогавашен министър-председател Бойко Борисов беше да се създаде държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти.

Още по времето на 46-ото Народно събрание "Демократична България" (ДБ) внесе законопроект за закриването ѝ с аргумента, че въпреки че в дружеството бяха инвестирани десетки милиони левове и назначени десетки служители, в крайна сметка не бе изградена нито една държавна бензиностанция.

Преди конституирането на 47-ото НС идеята на ДБ за закриването на ДПК беше приета от техните тогавашни партньори - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и БСП, и беше част от коалиционното им споразумение. В последния си работен кабинетът "Петков" излезе с решение за закриването ѝ, което днес бе окончателно одобрено от служебния кабинет. Последният служебен кабинет също одобри решението за закриването на ДКП. 

*Думите са точен цитат на казаното от Росен Желязков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки