ИТН бърза с промяна на Изборния кодекс, преди да каже дали ще прави кабинет

Тошко Йорданов: ако се стигне до предсрочни, което е много вероятно, ние не можем да работим по този смотан, некадърен и вреден кодекс

Георги А. Ангелов 23 април 2021 в 13:10 5873 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

"Има такъв народ" бързат да променят Изборния кодекс за предсрочни избори, без все още да са обявили дали ще направят кабинет. Това се разбра от думите на председателя на парламентарната група Тошко Йорданов от трибуната на парламента.

Днес ГЕРБ върнаха първия мандат на президента Румен Радев, а от неговите думи се разбра, че той няма да бърза с връчването на мандата на втората сила - ИТН. “В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили”, заяви Радев.

За да бъде приет кодексът на второ четене в комисия и второ четене в пленарна зала, реалистично са необходими две седмици. Във втората седмица обаче има само два работни дни - 5-и и 7-и май. Така, с малко забавяне от страна на Радев и при отказ или невъзможност да бъде съставено правителство от ИТН и следващата сила, на която Радев връчи мандата, ще минат още две седмици. Това ще даде възможност на парламента да приеме кодекса, по който да се проведат евентуалните предсрочни избори.

По време на обсъжданията ГЕРБ нападнаха партията на Слави Трифонов, защото се обяви против въвеждането на мажоритарни избори, при положение че това е част от политическата платформа, с която се явиха на избори и инициираха референдум през 2016 г.

“От наша гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим за промяна на избирателната система, но никой не знае какво ще се случи. Затова ние искаме да се запише, че следващите редовни парламентарни избори ще бъдат мажоритарни, за да може това да се изработи. Но ако се стигне до предсрочни, което е много вероятно, ние не можем да си позволим да работим по този смотан, некадърен и вреден кодекс. Така че подхождаме практично”, каза Йорданов.

“Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна избирателна система, да има някакво правителство и вие да си кльоцате тука в парламента. Ние нямаме желание да ви даваме това време”, заяви Йорданов. Той каза още, че ако няма предсрочни избори, следващите ще бъдат мажоритарни и "работим, докато живее този парламент, за да го направим".

“Има два варианта и вие го знаете, какъвто и цирк да играете. Или този парламент отива на предсрочни избори или този парламент ще има дълъг живот или някакъв живот. Вероятността да има предсрочни избори е огромна”, каза Йорданов.

Той разви тезата, че за да бъде създаден закон за мажоритарни избори трябва трябва една година. Преди него Цвета Караянчева извади схема на райониране в 240 района за мажоритарни избори извадена от сайта на Шоуто на Слави от 2016 г . “Това райониране, което показахте, то вече не е актуално, защото го правихме преди 4 години. Нито има преброяване, нито някой знае колко българи живеят в областите и чужбина. Така, че няма ненормален човек, предполагам, който да мисли, че това може да мине наведнъж”, каза Йорданов. Йорданов отхвърли възможността да се отиде на предсрочни избори “по вашия ненормален Изборен кодекс”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови