Новият антикорупционен орган ще е политизиран и неефективен. Сглобката си го поделя

Йорданка Веселинова 21 септември 2023 в 12:21 1912 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Крум Зарков, бивш служебен министър на правосъдието

"Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция. Досущ като неговите предшественици. Но с разследващи функции."

Това написа във Фейсбук Крум Зарков - бивш служебен министър на правосъдието и един от авторите на алтернативен законопроект за реформа на КПКОНПИ. Изказването му е по повод почти приетия закон за противодействие на корупцията, който народните представители гласуват в последните два дни.

Антикорупционният закон забуксува още на старта

Работата по текстовете започна във вторник по време на извънредното заседание на парламента. За цял ден обаче депутатите не гласуваха и един параграф, защото решиха да си дадат 20-минутна почивка, която продължи почти два часа, като след нея се разпуснаха. Причината е неразбирателството в (не)коалицията и механизмите за избор на членове на бъдещата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Така антикорупционната реформа се оказа заложник на вътрешните саги между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. 

Вчера "сглобката" бе смазана и в крайна сметка трите партии в управляващото мнозинство се разбраха да си поделят бъдещата Комисия за противодействие на корупцията и гласуваха тя да има само трима членове, които ще се ротират на председателското място на всеки две години.

В името на мира НС реши: Ротация ще има и в антикорупционната комисия

Сред другите основни моменти в приетите текстове е въвеждането на т.нар. номинационен борд, който ще излиза с предварителна оценка на кандидатите за членове в КПК. Крайното решение ще е на парламента и ще се взима с мнозинство от поне две трети от депутатите (160 гласа).

Бившият правосъден министър Зарков коментира, че тази разпоредба ще има има лесно предвидими последици:

"Тя ще бъде отменена като противоконституционна, тъй като чл. 81, ал. 2 КРБ гласи: “Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато КОНСТИТУЦИЯТА изисква друго мнозинство."

С такъв аргумент излезе и председателят на конституционната комисия в парламента Радомир Чолаков, който обаче декларира това, а после гласува този спорен текст. 

Крум Зарков коментира още, че ако никой не сезира Конституционния съд своевременно, то трудно ще се събере нужното мнозинство (справка парламентарната квота във Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС). По думите му, ако все пак се събере нужното мнозинство и след създаването на номинационен борд, то събирането на мнозинство ще е резултат от политическо съглашателство на партиите от мнозинството:

В сегашната конфигурация на коалицията - сглобка "антикорупционните" комисари са разпределени точно - един на ГЕРБ, един на ПП-ДБ и един на ДПС.

Зарков прогнозира още, че работата на бъдещата КПК може да блокира много лесно:

"Веднъж избрани, тримата трябва винаги да са на работа, защото дори един да е в болничен, в отпуск или в задръстване, всеки от другите двама ще разполага със своеобразно вето. Като погледнем пак горното тире, бързо разбираме какво значи това."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика