ДСБ няма да напуска РБ, но ще търси широк съюз срещу управляващите

Партията остава в опозиция

Симона Костадинова Последна промяна на 13 март 2016 в 16:41 8639 46

Националното събрание на ДСБ прие резолюция, с която потвърждава излизането на партията в опозиция, но в същото време остава част от Реформаторския блок (РБ).

Делегатите взеха решение Кънев и Нациалналното ръководство на партията да водят преговори с граждански и политически организации за създаване на широк политически съюз, който да е алтернатива на досегашния модел на управление.

След известни проблеми с преброяването и едно прегласуване, беше приет и новият устав на партията. При изчисляването на първото гласуване се оказа, че далите своя вот са с около 100 повече от регистрираните делегати. В крайна сметка се оказа, че причината е грешно преброяване от страна на квесторите. Заради това обаче се наложи присъстващите в зала с право да гласуват да бъдат преброени отново, а след това и самото приемане на Устава да се гласува наново.

Новият устав предвижда да се създава граждански съвет към Националното съвещание, който ще има право да участват в взимането на решения в партията. Той предвижда още към партията да се създават и клубове. 

Преди гласуването на резолюцията лидерът на партията Радан Кънев отново говори пред събралите се делегати, като заяви, че изобщо не му е лесно да иска мандат да продължи участието си в РБ. Той обаче беше категоричен, че няма как ДСБ да остане още дълго в Блока, ако формацията остане каквато е в момента.

По думите му днешното Нацонално събрание е било най-тежкото от всички досега. По думите му единствената тема, която разделя ДСБ е РБ и бъдещето на партията в коалицията.

Той заяви, че е чул всички изказвания против оставането на ДСБ във формацията и "има неща, които само аз мога да разбера". "Аз имам 10 пъти повече аргументи от вашите , за да поискам да напуснем РБ", каза той.

"Когато напуснах поста на говорител на РБ ме попитаха дали има шанс петпартийната коалиция да се запази. Аз отговорих "не", защото ние никога не сме били такава коалиция. Ние не бяхме просто пет партии, който се събраха, за да прескочат една бариера и да влязат в парламента", каза Кънев.

По думите му всеки един лидер на партия от блока трябва да чуе структурите и симпатизантите на Блока, и после да видят дали "ще вземат решени така лесно, както когато са в кабинетите си".

Ето какво гласи резолюцията, която приеха днес делегатите:

Националното събрание:
1. Потвърждава излизането на ДСБ в опозиция на настоящото управление.
2. Дава мандат на председателя и Националното ръководство да водят преговори за организационно единство на Реформаторския блок, основано на неговите първоначални цели и предизборна програма.
3. Приема нова организационна структура и нов устав на ДСБ като основа за развитие и отваряне на партията.
4. Потвърждава учредителните документи на Демократи за силна България и Платформата на модерната десница.
5. Дава мандат на председателя и Нациалналното ръководство за сътрудничество с граждански и политически организации като основа за изграждане на широк политически съюз – алтернатива на досегашния модел на управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 14:07

Жалки ДСБ-тролове!
Пишат си плюсове и сипят кофи с помия, убиват с минуси всички другомислещи.

НЯМА да спечелите изборите за Президент с кал по сайтовете.
НЯМА да промените останалите, понеже ги тероризирата тук.
НЯМА такива "демократи" унищожители на другомислещите!

14.03 2016 в 17:42

...A ГЛАВНИЯ БРЗГРЪБНАЧЕН НА ДСБ Е НА ПРЕДЕН ПЛАН! НЕГОВАТА ПРОГРАМА ПОНЕ Е ЯСНА! ПРОГРАМА - МИНИМУМ,ПРОГРАМА-МАКСИМУМ -ДА СЕДИ НА ЧУЖДА ИЗДРЪЖКА КАТО ГЮВЕНДИЯ В БРЮ-ТО И ДА ЛАПА НЕЗАСЛУЖЕНО ПАРИ. БЕЗГРЪБНАЧЕН ПАРАЗИТ!

14.03 2016 в 16:17

Смешници - хем - хем - хем си имат менестри т.е. са във властта, хем опозиция. Такъв модел и по времето на Орешарски нямаше

14.03 2016 в 16:15

Виждам доза разочарование в редовете и на т.н. "тесни" демократи. Не знам те какви очаквания са имали ? Вероятно ДСБ да изключи от редовете си "широките" демократи, да напусне както РБ, така и парламента и да поеме курс на "въоръжена борба" ? Угодия няма !


14.03 2016 в 13:04

Виждам разочарование в редовете на идеалистите-демократи. Не знам какви очаквания те са имали от един народ, който в огромното си мнозинсто върви след популизма и осъзнатата част на който в страната все повече се смалява ? Да съзрее в обозримо бъдеще до толкова, че да изхвърли с вота си ДСБ на водеща позиция в парламента ли ? Колкото и да не ни харесва, трябва стъпваме върху реалностите ! ДСБ е Духът на РБ. Затова е призван да го води, а не - да го напуска ! И да обединява всички потенциални съмишленици срещу всевъзможните форми на корупция в управлението ! Това е реално осъществимата градивна цел, а не безнадеждната извънпарламентарна борба против управлението ! ДСБ е остенът, който за да бута управлението в правия път, трябва да се намира в екипажа на впряга !

14.03 2016 в 10:48

Като чета форумните излияния тук,става ми смешно,ако не беше толкова жалко-здрав съюз между троловете на бойколеоне и ченгетата от ДС!...А простотиите им се изливат, като водопад...е "нема такава държава"...

14.03 2016 в 09:58

ДСБ-ТО НА ШРЬОДИНГЕР.

ОПИТЪТ ПОКАЗВА НЕПЪЛНОТАТА НЕ САМО НА КВАНТОВАТА МЕХАНИКА ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ от ДИСКРЕТНА КЪМ КОНТУНЮИТЕТНА СИСТЕМА, НО И ШИЗОФРЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ЛАЙНА - СМЕС ОТ ДОМАТЕНИ ЛЮСПИ, КОНСТИТУЦИОННИ И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ МАГИСТРАТИ, ДЕПУТАТИ-ДЕБИЛИ, ДИНЕНИ СЕМКИ, МИНИСТЪРКИ - ДВЕ-ТРИ С ПЪЛЕН НАБОР ЕКЗОТИЧНИ МИКРООРГАНИЗМИ ПО ЕДНИТЕ МЕСТА, ФЕКАЛНИ БАКТЕРИИ, ИЗБОРНИ КОДЕКСИ, ФИБРИ... С ДВЕ ДУМИ - ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАНА ФЕКАЛНА МАСА.

ОПИСАНИЕ НА ОПИТА. "ЕДНА КЛОЗЕТНА ЧИНИЯ, ЕДНО КЛЕКАЛО, ЕДИН СЕЛСКИ КЕНЕФ НАРЕЧЕН "РБ" Е ЗАТВОРЕН ХЕРМЕТИЧЕСКИ ЗА ВСЯКАКЪВ ВИД ПОЧТЕННОСТ И ПРИНЦИПНОСТ. В ТЪЙ ЗАТВОРЕНИЯ КЕНЕФ ИМА БУРКАН С ОТРОВЕН ГАЗ - "УСЛОВНО НАРЕЧЕН -"КОСТОВ ГАЗ". В ЛАЙНАРНИКА ИМА И ИМА И РАЗПАДАЩ СЕ МАТЕРИАЛ, РАДИОАКТИВЕН , Т.НАР. "РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК". ПАРАМЕТРИТЕ, ПОДБРАНИ В ЛАБОРАТОРИЯТА НА ЛАБОРАНТА СА ТАКИВА, ЧЕ ВЕРОЯТНОСТТА "РБ" ДА СЕ РАЗПАДНЕ В РАМКИТЕ НА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ - Е 50%. АКО РАДИОАКТИВНИЯ "РБ" СЕ РАЗПАДНЕ, ЗАДЕЙСТВА СЕ МЕХАНИЗЪМ, БУРКАНА С КОСТОВАТА ФЪСНЯ СЕ ОТВАРЯ И ЗАТВОРЕНОТО ВЪТРЕ ОПИТНО ЖИВОТНО "ДСБ" - БАТАЛЯСВА. РИТВА КАМБАНАТА, ГУШВА БУКЕТА, ЦЕЛУВА МОКЕТА И Т.Н.
СПОРЕД КВАНТОВАТА МЕХАНИКА И РОДНАТА КОНДИКА - АКО ВЪРХУ РАДИОАКТИВНИЯ "РБ" НЕ СЕ ПРОВЕЖДА НАБЛЮДЕНИЕ - КАКТО ИСКАШ ГО РАЗБИРАЙ:) СЪСТОЯНИЕТО МУ СЕ ОПИСВА КАТО СУПЕРПОНИРАНЕ, НАСЛАГВАНЕ, НА ДВЕ СЪСТОЯНИЯ. РАЗПАД/НЕРАЗПАД. ERGO, ДСБ ЕДНОРЕМЕННО Е И ЖИВА И МЪРТВА. - ВИЖДАМЕ, КАК СА ЕДНОВРЕМЕННО И В УПРАВЛЕНИЕ И В ОПОЗИЦИЯ, И ДЕВСТВЕНИ И ИЗЕБАНИ ВЪВ ВСИЧКИ ДУПКИ. И БРЕМЕННИ И НЕ. И ЖИВИ И УМРЕЛИ, КАТО "КОТКАТА НА ШРЕДИНГЕР"
ШЕ ЗЕМА ДА НАПИША ЕСЕ - "КВАНТОВАТА МЕХАНИКА В БЪЛГАРСКИЯ ЛАЙНАРНИК НАРЕЧЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ. ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ЕВЕРЕТ ЗА ПАРАЛЕЛНИТЕ СВЕТОВЕ, ДОПЪЛНЕНА С ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА "полковник" ЗА ПАРАЛЕЛНИТЕ ИСТИНИ".

С други думи, при отворена врата на лайнарника - едновременно политическата реалност се разделя а две таквиз. В едната гледаме мъртво ДСБ, а в другата - живо таквоз.

14.03 2016 в 07:02

Костобацилус самсеплюси не е спал цяла нощ. Абе, Ръдане, нали немаше да плащате на тролове вече, що стана?

14.03 2016 в 01:33

Кънев май е бил доста по откровен във Виена:
http://bgmedia.at/index.php/2010-12-18-18-47-04/1107-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%B4 %D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B0

14.03 2016 в 00:07

Pathetic!