Нинова: Всеки ден в Бобов дол се горят десетки камиони с боклук

OFFNews 07 януари 2020 в 20:16 4882 7

Корнелия Нинова

„Бях извикана в Бобов дол по покана на жителите на общината. Те многократно, с месеци наред алармират институции, агенции, но никой не им обръща внимание. Там всеки ден се карат десетки камиони с боклук от третият свят, които се горят с въглища. Остатъкът се зарива в открития рудник в Бобов дол. Учители ми сигнализираха, че там има бум на хепатит А при деца, както и случаи на туберкулоза. Някой изкарва много пари, за да трови българския народ”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

„Защо никой не отиде в Бобов дол и да каже на хората, че не страдат от изхвърлянето на боклуците, че си въобразяват и че това е сценарий? Да отидат да кажат на хората в Перник, Шумен и другите градове, където няма вода, че те нямат проблем, че има вода, и че просто им внушават. Да не го обясняват по студията. Да се изправят пред хората. Защото ние сме били там. Знаем техните тревоги и представляваме техните искания”, каза още Корнелия Нинова.

През Септември от ТЕЦ Бобов дол заявие, че имат всички разрешителни за оползотворяване на отпадъци съвместно с въглища, като съотношението е 99.95 % въглища и 0.05% отпадъци.

Лидерът на БСП заяви, че ГЕРБ са им дали още един аргумент за вот на недоверие освен за кризата с водата в Перник - вносът на боклуци, преработката и изгарянето им и замърсяването на въздуха вследствие на това.

“Освен че са некомпетентни и проявиха безхаберие за кризата с водата и боклука, умишлено прикриват информация, опасна за здравето на българския народ”, каза Нинова. “Ивелина Василева каза, че не е внасян болничен отпадък в България. Разполагам с писмен отговор от Владислав Горанов, който гласи, че общото количество, внесени от трети страни болнични отпадъци, през периода 2014- 2019г. е 2.9 тона. Г-жа Василева е била министър по това време. И днес излиза и лъже българския народ или прикрива тези факти”, заяви още Нинова.

Така лидерът на БСП отговори задочно на сегашния депутат от ГЕРБ Евелина Василева, която на пресконференция по-рано заяви, че твърденията на БСП, че в България са внасяни отпадъци за изгаряне от трети страни, са неверни. „Категорично от трети страни не е внасян RDF (Refuse Derived Fuel - гориво, произведено от различни видове отпадъци бел. ред) за изгаряне. Категорично не внасяме болничен отпадък нито от трети страни, нито от други страни от ЕС“, заяви Василева. Според нея действията на правителството за решаване на водната криза в Перник са били светкавични и че БСП няма основания за вот на недоверие.

Нинова припомни преди 1 месец управляващите отчетоха, че 400 язовира са в аварийно състояние и че над 113 язовира са с неустановен собственик. 1”0 години управляваш държавата и не можеш да разбереш кой е собственикът на тези язовири. Отпуснаха 500 милиона извън бюджета за ремонт на язовири и 400 са в критично състояние. А с парите какво стана?” попита Нинова. Тя подчерта, че цената на водата се е увеличила 3 пъти за 10 години .”Защо само близо 1% от водопреносната мрежа е ремонтирана. Защо изтича 80% от водата на България? Къде отидоха тези пари?”, попита лидерът на социалистите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

7

123456

21.01 2020 в 17:22

знаете ли че в нета има данни от доста години, още като БСП е било на власт и са внасяли боклуци от чужбина
странно Нинова защо го крие

23293

6

Стефан

20.01 2020 в 05:05

Добре бе госпожа, а къде да се горят? В пепелника у вас ли?
Първо поискай е-сето да миряса с пласмасовите си буклуци, и после реви кат недотакована слоница.
Аман от тъпачки, които реват от последствията, и не се замислят за причините. Щото ако мислеше, а не се държеше като свадлива съседка - отдавна щеше да си на мястото на Боко. Ма просто не можеш. Не че не искаш, просто толко ти е акъла.

12270

5

HristoSliven

19.01 2020 в 15:03


За пореден път ми се повдига от изказвания на Нинова - опеделено разчита само на късата памет и/или тоталното изпростряване на "населението в територията" БЪЛГАРИЯ!
Ковачки е това, което е в момента, заради възхода му по време на "тройната" коялиция! Тогава, сега "опозицията БСП", си беше от управляващите! А пътя му във възходща посока започна още по времето на Костов.

3000

4

мандарин

19.01 2020 в 12:47

Другарко Нинова защо не разкажете на хората как вашият другар Христо Ковачки изкупи ТЕЦ-овете и мините в България. Това не може да стане без протекция от БСП (БКП).

23293

3

Стефан

07.01 2020 в 23:46

Маце, а какво да правим примерно със скъсаните ти чорапогащници? Освен да ги горим.

10372

2

elbarbudo

07.01 2020 в 21:15

А дай българия каза ли нещо за европейският боклук?

11769

1

Dafack

07.01 2020 в 20:32

Тая само лае лае лае, не спря да лае, ама като се махне или го махнат оня Тиквеника, тя ще е същата разпоретина както и той е. Цирк е политиката в БГ, пълен цирк.