Нинова: Не искаме да закриваме, а да оздравим ДКК

Напрежението за Белене е преувеличено, диалогът е нормален, заяви вицепремиерът.

Ружа Райчева 16 февруари 2022 в 15:25 1225 1

Снимка OFFNews

Не искаме да закриваме, а да оздравим ДКК, чрез една разумна и целенасочена политика на по-голям контрол, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. 

"Предварителнят доклад на Сметната палата за проверките в ДКК е готов. Данните са интересни и се надявам скоро да бъдат оповестни в Народното събрание", каза тя и добави, че окончателният доклад може да бъде представен пред икономическата комисия. 

Нинова обобщи трите спешни задачи пред икономическото министерство. Според нея първата е да се спрат течовете от държавните предприятия; втората е да се намерят възможности за тях чрез външни търговски представители, а третата е грижата за работещите там. "Ако свършим тези три работи, мисля, че всички ще сме доволни от състоянието на ДКК", обобщи Корнелия Нинова. 

За АЕЦ "Белене"

Преди изслушването си лидерът на БСП отказа да коментира думите на премиера Кирил Петков, че няма да строи ядрената централа АЕЦ "Белене" - дългогодишна битка за Столетницата. Изказването на Петков провокира множество политически реакции днес в парламента. 

Въпреки това Нинова твърдо заяви, че БСП са лоялни и политически коректни коалиционни партньори. Тя подчерта, че в коалиционното споразумение пише, че експертен екип ще прецени възможностите за изграждане на нова площадка за ядрена енергия. 

"Напрежението е преувеличено, диалогът е нормален. Според нас по-скоро трябва да се свика експертен състав от всяка партия и да бъде направено най-доброто предложение за България", каза Корнелия Нинова. 

Незаконните язовири

Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров (ДБ) попита колко от язовирите продълават да са рискови и се нуждаят от спешен ремонт. 

Министърът на икономиката подчерта, че отношение към проблемната ситуация с язовирите имат няколко министерства и няколко агенция, както и ДНСК. "Разпиляната отговорност е голяма част от проблема", смята Нинова. 

Тя поясни, че след презентацията ѝ в парламента икономическото министерство е създало общ екип с представители на всички отговорни органи, така че да се намери най-доброто решние на проблема. 

"Поставили сме си срок до 15 март, за да кажем какви са най-спешните проблеми и да подготвим законодателни промени, които да внесем. Предложения по отношение на собствеността, административни проблеми", обяви Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови