Николай Младенов: Опасно е конфликтът в ДПС да се оправдава с геополитика

OFFNews 28 декември 2015 в 10:37 5001 8

Николай Младенов: Опасно е конфликтът в ДПС да се оправдава с геополитика

Снимка БГНЕС, архив

"Изключително опасно е за България, че един вътрешнопартиен конфликт, като този в ДПС, търси да се оправдае с геополитика и с конфликта между Турция и Русия". Това каза пред Нова тв координаторът на ООН за Близкия Изток и бивш външен министър на България Николай Младенов.

Той посочи, че никой български политик не трябва да поставя в зависимост от една или друга държава бъдещето и приоритетите на страната. Ексминистърът допълни, че отношенията между България, Турция, Русия и Гърция са въпрос на правителствена политика, а не вътрешнопартиен казус.

"Неудобно и грозно за българското общество е намесването на геополитика във вътрешнопартийни конфликти. Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов Възродителен процес", каза Младенов.

"Има серия от приоритети, които трябва да реализираме с тези държави. Първият е ясен - контрол на югоизточната ни граница, за да се предотврати напливът на бежанци. На второ място трябва да изградим газов хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", изтъкна бившият министър на външните работи.

Той изрази безпокойство от това, че в последно време представители на чужди държави се изказват публично по вътрешнополитически процеси на страната ни.

Младенов определи като "исторически" събитията в Близкия Изток.

"ЕС изживява тежка криза, но е изживявал и по-тежки. ЕС се адаптира", допълни той, като подчерта, че според него Евросъюзът е достатъчно силен, за да се справи с предизвикателствата, произтичащи от случващото се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови