Давутоглу не е искал от Борисов да се застъпва за Местан

OFFNews 28 декември 2015 в 08:59 9048 12

Давутоглу не е искал от Борисов да се застъпва за Местан

Турският премиер Ахмет Давутоглу не е искал от премиера Бойко Борисов да се застъпва за Лютви Местан, след като беше детрониран от поста. 

Това каза бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Според потвърдена от правителството информация в телефонен разговор Давутоглу е поискал от лидера на ГЕРБ да се намеси във вътрешнополитическия скандал в ДПС и то на страната на Лютви Местан.

Пред Нова тв днес Осман Октай обясни, че от свои източници в Анкара е запознат със съдържанието на разговора между двамата премиери. "Аз съм информиран за разговора между Бойко Борисов и Давутоглу. Никога Давутоглу няма да се застъпи. По-скоро той е изразил безпокойство за антитурските настроения в България. Изведнъж тези пиари агитатори вкарват в думите на Бойко Борисов, едва ли не, че той се опълчил на Довутоглу и е защитил териториалната цялост на България", обясни Октай.

По думите му, това което се случва около ДПС от последните дни, е резултат от напрежението между руския президент Путин и турския - Ердоган. Той каза, че още преди две години е прогнозирал тези процеси. "В последните две години се прави опит за дестабилизация на територията на България по линия на Москва и Анкара", каза Октай и допълни, че провокации, като изпълнението на "Кой уши байрака" на турски език, обрязванията на деца "под турски знамена", са част от това напрежение.

"Това не е вътрешнонационален или вътрешнополитически проблем. Това е геополитически проблем", каза Октай и припомни, че неслучайно след разцеплението в ДПС агитатори са започнали да разпространяват опорни точки, които са били зададени от руския президент при годишната му пресконференция. На нея той казал неща, които по-късно Доган повторил: Европейският съюз ще се разпадне, НАТО е слаба организация, Турция е агресор. Това се правило с цел да се насочи агресията към Турция, но това не било добре за българите и двустранните ни отношения с НАТО-вска държава. Октай е убеден, че Турция не търси напрежение. Заради конфликта в Близкия Изток страната по-скоро ще търси приятелски отношения със съседните държави. 

Според Октай Доган вече съжалява за начина, "по който беше опраскан Лютви Местан" и за антитурската пропаганда. "Това отношение към Местан ми напомня процеса срещу Трайчо Костов. Тогава обаче все пак имаше народен съд. Аз не смятам, че Лютви Местан е национален предател", каза още Октай.

Той все пак смята, че посещението на Местан в турското посолство е "груба грешка", тъй като в този конфликт не трябва да се взима страна. Така и Доган, и Местан са били употребени. "Мисля, че той (Доган, бел. ред.) беше употребен за последен път от българските служби, които са подвластни на кремълските служби", каза Октай. Според него Доган е могъл тихомълком да отстрани Местан, така както го направи с Христо Бисеров, и това е можело да се случи след празниците.

По думите му Лютви Местан ще проговори след Нова година. "Убеден съм, че заплаха за живота на Лютви Местан няма и не може да има", каза Октай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews