Няма хора - армията ще оставя на служба пенсионери и ще взима по-възрастни

Георги А. Ангелов 13 април 2020 в 15:36 16569 1

Военни с дефицитни специалности ще остават на служба още 3 години след навършване на години за пенсия, а в армията ще може да се започне работа до 40 годишна възраст. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години. 

Това ще гласува окончателно парламентът, който се събира утре на извънредно заседание.

Причината е липсата на кадри в армията. Мотивите за промяната са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс, в резултат на демографската криза. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обича да говори за връщане на казарма и за въвеждане на доброволна казарма още от миналия парламент, но все още не са написани законите за това.

Миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че дори имало желаещи над 28 години да постъпят в армията. Миналата година за първи път в армията постъпиха повече хора, отколкото напуснаха. Въпреки това има недостиг на около 5000 души.

Пенсионирани военни ще могат да работят на своята длъжност още 3 години, ако за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили. Така щели да бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите. Оставането на служба ще става със заповед на министъра на отбраната.

В момента за пенсия в армията се изискват поне 18 години действителен стаж като военен и навършени 53 г и половина към 2020 г, като годините за пенсия се увеличават до 55 г. с два месеца годишно. Военни от летателния или водолазния състав и парашутисти имат право на военна пенсия при навършване на 43 г.

Правителството, което е вносител на промение предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление. Освен това се предлага военните с ранг над „полковник“ (капитан I ранг), които са на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, да продължават да заемат длъжността си за срок от 1 година.“ Причината е, че много офицери отказват да бъдат преместени на друга позиция и град.

Друга промяна е, че в Съвета по отбрана, който е съвещателен орган на министъра ще се добавят като членове и командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на служба „Военна информация“ както и началникът на военната академия „Георги Стойков Раковски“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Harry

07.11 2020 в 13:41

След като преди 5-6 години видях двупатеричен генерал, няма да се учудя ако след поредните промени видя три или четирипатеричан генерал. Да увеличават възрастта на 75 години, тъкмо ще си тръгват с дървен костюм.