Nexo към Гешев: Публично Ви опровергаха, още ли държите на абсурдната си теза?

OFFNews 24 януари 2023 в 14:56 5169 11

Nexo

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Nexo

Платформата за търговия с криповалути Nexo отправи публично въпроси към главния прокурор Иван Гешев след специализираната акция, проведена в София, и отправените обвинения във финансиране на тероризъм. Компанията разпространи въпросите си до медиите. Писмото е с копие до Даниел Митов, Асен Василев, Божидар Божанов, Гален Монев, Десислава Трифонова, Златан Златанов, Ивайло Чорбов, Иван Ченчев, Илиян Йончев, Йордан Цонев, Лилия Недева, Надежда Йорданова, Петър Чобанов, Рена Стефанова. То е във връзка с проведеното изслушване на оглавяваната от Митов временна парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица.

В писмото се казва:

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа, членове на Комисията,

1. Предоставени са данни от публично достъпни регистри (https://www.youtube.com/watch?v=e3MDjQXqqgY), които еднозначно опровергават гръмкото Ви обвинение, уж по данни на чужди служби, че Nexo е съпричастна към финансиране на терористични организации. Ясно е вече, че става въпрос за две трансакции на обща стойност $1900, направени две години преди адресът на получателя да бъде санкциониран от Националното бюро за борба с финансирането на тероризма в Израел. Очевидно това е основният Ви аргумент, след като това беше презентирано на пресконференцията на 12 януари, 2023 г. и повторено от лично от Вас, г-н Гешев, на 21.01.2023 г. два пъти в национален ефир. Над 800,000 човека са изгледали това опровергаващо твърденията Ви видео и те очакват Вашия коментар.

2. Наистина ли ще отстоявате абсурдната теза, че 53 федерални и щатски регулатора, както и прокуратурата на Ню Йорк, биха положили подписите си под споразумения с компания, за която има и най-малкото съмнение, че е заобикаляла санкции, наложени към Русия или терористични организации? Припомняме, че подготовка за тези споразумения отне близо две години и всевъзможни аспекти на бизнеса на Nexo са разглеждани от множество американски органи, за които проверки включително Вие ги поздравихте, особено след като и това Ваше алиби за международност и че разследването е по искане на САЩ, се разпадна: https://www.mediapool.bg/shefat-na-amerikanskata-targovska-kamara-sluchayat-s-nexo-vsasht-e-priklyuchil-news344144.html?

3. Говорителят на прокуратурата г-жа Сийка Милева говори за “много жалби от британски граждани”. Макар Nexo да има над 5 млн. клиенти в цял свят, има едно единствено дело срещу компанията във Великобритания, и то от частно правен характер, като детайлите около него, както и нашата позиция, са отдавна публично достъпни в българските медии и сайтовете на британските съдилища, като включително ищците, опитни опортюнисти, не оспорват, че са си получили всички свои активи заедно с печалбите си, и две години по-късно решават, че са недоволни от размера на печалбата си. Защо продължавате да твърдите, че има множество жалби и каква работа има прокуратурата в един частно-правен спор в чужда юрисдикция?

4. Ще поемете ли отговорността за огромните обезщетения, които българските данъкоплатци ще бъдем принудени да платим, заради щетите, нанесени от тази бутафорна акция срещу една от най-големите IT компании в България, и за огромния удар по имиджа на страната и загубените чуждестранни инвестиции? (Компанията се закани да съди България за 1 млрд. лева - бел. ред.)

5. Ще намерите ли вътрешни сили да не си направите PR с пътуването си до САЩ, с цел участие ежегодната молитвена закуска във Вашингтон, след като нееднократно вече злоупотребихте с името на САЩ, за което там ще давате обяснение пред “евроатлантическите ни партньори” и ще продължите ли да настоявате, че аналоговата българска прокуратура е възможно да разполага с данни, с които американските органи вече не разполагат?

6. Как ще коментирате изказванията на органите на реда по време на рейдовете на българските офиси на Nexo, че със случващото се “ще се научите на кого да дарявате вие”?

7. Ще отречете ли, че основното, което обискиращите са търсили, но не намериха, са флашки с криптовалути и че съдбата им щеше да е същата, като на иззетите 213,000 биткойна (по днешни курсове 9 млрд. лв) при акция във връзка с агенция “Митници” през 2017 г. и които потънаха по-скоростно и от разследванията за къщата в Барселона, кюлчетата злато, или чувалите с пачки в брой от парите за “Хемус”, изтеглени от лицензирани български банки?"

Писмото е подписано от съоснователите на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Всичко по случая Nexo може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

11

редовно четящ

24.01 2023 в 18:53

И аз мисля, че пилците ще се преброят наесен, само че броенето ще започне с трите пр@сета.

924

10

Diogen

24.01 2023 в 18:51

Nexo много се пъчат и бързат да съдят, но в крайна сметка не се знае как ще завърши всичко това за тях. Почти всички крипто компании газят лука и след това ядат дървото. А тези мушмуроци смятат, че от България могат да си разиграват коня, но светът е по-малък отколкото им изглежда. Пилците се броят наесен...

75

9

230 млрд баксов

24.01 2023 в 16:01

Какасийка Пикасото изровила само две кирливи транзакцийки и то от преди санкциите. Смех!

800

8

Batze

24.01 2023 в 15:55

P. S. Друго ми е по-любопитно: с какви ли гадости Боката и Д. П. (Дебелият педер@ст, не Държавното предприятие) държат Гешев за топките, че така безпрекословно изпълнява всички политически поръчки? Щото колкото повече се дърви пред камерите, толкова по-ясно му личи, че е уплашен.

800

6

Batze

24.01 2023 в 15:49

Изобщо не разчитам, че ще произтекат някакви сериозни последствия за клепоухия милиционер Гешев. Няма да е за първи път. Дано да не съм прав. От Прокуратурата обаче вече намекнаха, че са задържали поне трима души (за да си спретнат едно ОПГ) и си имат кошаревски свидетел. Въпрос е само на време и на натиск в Следствието, за да депозират показания, че от Nexo финансират Хизбула, практикуват канибализъм и поругават портрета на оня от Банкя...така формално не могат да ги пипнат.

2073

4

Johnny B Goode

24.01 2023 в 15:32

тъп > по-тъп > най-тъп > руски трол

1930

2

Муню

24.01 2023 в 15:28

Мдааа, и ако не се освести, вместо дъх може да стане ветрец или буричка или ураганче и тн. И ако осъдят държавата за такава сума, 100% ще го разкарат най-накрая.
Може и да схване, че като пикае срещу вятара е неразумно!