Не противопоставяйте националната на социалната сигурност! Стоянов по адрес на БСП за Грипените

OFFNews 09 октомври 2022 в 22:03 1689 0

Димитър Стоянов, министър на отбраната в служебния кабинет

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Димитър Стоянов, министър на отбраната в служебния кабинет

"Непродуктивно е да се противопоставя социалната сигурност на националната сигурност." С тези думи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира критиките срещу поисканата оферта за шведските изтребители "Грипен", идващи основно от средите на БСП.

Според Изпълнителното бюро на БСП подобни ходове не са уместни, когато "страната се намира в тежка социално икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката".

На няколкостотин километра от България обаче се води война.

"Следвам българския интерес" - противопостави се на тезата на БСП Стоянов в предаването "Говори сега" по БНТ днес.

Той подчерта, че се бори за въздушен суверенитет и припомни, че охраната на въздушното ни пространство е конституционно задължение на въоръжените сили. Министърът успокои, че поискани оферти не значи купени изтребители - решение ще вземе Народното събрание.

"Следвам приемствеността, както заявих още при встъпването си в длъжност, и продължавам започнатото от предишното правителство", каза министърът във връзка с изпратените до четири държави запитвания за предоставяне на оферти за закупуване или използване на изтребители за нуждите на българските ВВС.

В последното редовно правителство лидерът на БСП Корнелия Нинова беше вицепремиер и министър на икономиката.

Стоянов посочи, че целта е до 2023 г., когато се очаква да приключи ресурсът на МиГ-29, страната ни да продължи да носи бойното си дежурство. Министър Стоянов припомни, че след придобиването на поръчаните от България първи 8 самолета F-16 през 2025 г. ще са необходими поне още 2-3 години, за да може те да бъдат експлоатирани пълноценно.

"През 2027 г. по проекта за следващ договор трябва да пристигнат останалите осем самолета, за да имаме пълноценна ескадрила. Тя ще придобие бойна готовност едва към 2030 г. Този период трябва да бъде запълнен с нещо друго, ако не искаме някой друг да носи бойното ни дежурство", обясни  министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Той увери, че разговорите с Полша за предоставяне на ремонтирани двигатели за МиГ-29 са в напреднал етап и през следващите две седмици се очаква оферта за първите два двигателя, които са необходими на българските ВВС възможно най-бързо. „Незавидно е положението с изтребителната авиация. Нашите пилоти летят 7-8 пъти по-малко от колегите си”, подчерта министър Стоянов и посочи причината за това - неглижирането на армията през годините.

По повод твърденията, че България не може да поддържа два типа самолети той припомни, че към момента обслужваме 14 типа военни въздухоплавателни средства, а в изтребителната авиация те са три типа.
 
Министър Стоянов разясни лизинговата процедура, като уточни, че при този вариант след изтичането на договореното ползване на самолетите, те могат да бъдат върнати или закупени. „За нас има два важни фактора – първият е времето за наемане на самолетите, за подготовка на летателния и на инженерно-техническия състав; вторият е цената, като стремежът е към възможно най-ниската. „Към момента нашето желание е не да придобием, а само да използваме самолети за определен период от време”, заяви той.
 
Министърът на отбраната коментира и протичащите преговори с Италия за закупуване на две подводници. Той подчерта необходимостта от придобиването им заради променената стратегическа среда и усложнената ситуация в Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews