БСП е категорично против Грипените на Радев

OFFNews 07 октомври 2022 в 13:15 1312 0

Корнелия
Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Изпълнителното бюро на БСП прие позиция, в която се обявява категорично против  разходи за самолети "Грипен", съобщиха от червената Столетница.

Преди ден президентът Румен Радево обяви, че България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с F-16 от САЩ. Той посочи, че се водят преговори с Швеция и още няколко страни.

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Air policing" и охрана на собственото въздушно пространство.

Президентът не уточни за колко самолета става въпрос. По информация на в. "24 часа" иде реч за 10 шведски изтребителя "Грипен". Изданието се позова на писмо от 30 септември, в което служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска оферта за закупуването на "Грипен"-ите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферти за лизинг.

Днешната позиция на Изпълнителното бюро на БСП гласи:

1. Не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Вече има избран парламент и само той може да се произнася.

2. БСП сме против още разходи за самолети. Страната се намира в тежка социално икономическа криза, висока инфлация, бедност и нарастващи неравенства. За нас е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката. В Народното събрание ще гласуваме "против".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови