Настимир Ананиев: ВОЛТ е пред подписване на споразумение с Петков и Василев

Коалиране с ДБ и ИБГНИ за общо явяване няма да има. Колаборация с ГЕРБ и ДПС е невъзможна

OFFNews 20 септември 2021 в 10:38 10804 6

ВОЛТ е пред подписване на споразумение с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев за явяване на изборите на 14 ноември. Това ще стане факт днес или утре след изчистване на детайлите, обяви основателят й Настимир Ананиев пред БНР. 

Вчера Петков и Василев обявиха, че преговарят със 7-8 партии, а ВОЛТ беше единствената спомената поименно. От думите им се разбра, че ще настояват името "Продължаваме промяната" да се запази, както и партията-ракетоносител да няма претенции за депутатски места. Двамата бивши министри обявиха още, че финансирането е тяхна грижа.

Ананиев обясни, че разговорите са започнали през уикенда. Все още не е ясно кой още ще влезе в коалицията. 

"Надявам се всичките партии да отговарят на профил, който е близък на ВОЛТ - такива, които не са участвали във властта, имат европейски профил, които искат промяна. Миналата седмица казахме, че проектът (на Петков и Василев) ни харесва, профилът ни харесва. За 4 месеца видяхме конкретни действия - борба с корупцията, спиране на капитали, вкарване на пари в хазната, за да се покаже, че като спрат кражбите, пари има и те могат да стигнат до нуждаещите се", посочи Ананиев.

Основтелят на ВОЛТ обяви, че нямат проблем с условието да нямат претенции към листите. По въпроса за финансирането, условието е да има прозрачност.

"Проблемът, който имаме от години, е лобистките интереси при прокарването на промени в някакво законодателство. Аз го усетих в парламента с такситата. Тогава усетих натиска на това лоби", обясни Ананиев.

По думите по въпроса за листите нещата стоели така - да става по ясни критерии. Във ВОЛТ имало много качествени хора, с добри автобиографии, с каузи. Същите били критериите и на Петков и Василев. От казаното се разбра, че най-вероятно самият Ананиев може да попадне в листите

"Идеята е да имаш някакъв доход, извън политиката. Абсолютно сме готови да подпишем договор за почтеност. Хората, които са непочтени, да се страхуват. Нека да покажем, че има почтеност в политиката. Няма какво да се лъжем - политик е мръсна дума в България", каза Настимир Ананиев.

ВОЛТ покривал и изискването кандидатите за парламента да не са участвали в повече от една партия. Самият той имал участие само в ДБГ преди да оглави ВОЛТ.

Ананиев обясни, че разривът му с "Изправи се БГ! Ние идваме!" е заради Татяна Дончева, която се опитала първо да се присъедини към БСП, но чашата преляла след скандала с 500-теК. Това не отговаряло на идеята им за политиката на коалицията.

"Политиците на прехода скъсаха доверието на хората. Кирил и Асен искат да върнат това доверие, искат да върнат нормалността. Има страшно много съвпадения с това, което ВОЛТ иска да направи. В споразумението има ясни червени линии за не колаборация с ГЕРБ и ДПС. Имаме текст, който е одобрен", добави Ананиев.

Той не вижда как може да се случи коалиране с "Демократична България" и ИБГНИ, но уточни, че може да стане в 47-ото Народно събрание, като преди това се подпише споразумение за подкрепа по условията на "Продължаваме промяната". Вчера евродепутатът от ДБ Радан Кънев и Мая Манолова казаха, че подкрепят новия проект и общо явяване на вота може да осигури първо място на обединението. 

Скандалът с "Екогласност", преговори с която Петков и Василев водиха за явяване с нейната регистрация, се подхранвал от хора в БСП, за да се навреди на новия проект, посочи Настимир Ананиев.

      

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!