Най-елитната детска градина в Ханой е построена с българско финансиране

Йорданка Веселинова, Ханой 09 януари 2024 в 05:55 4894 2

Снимка Пресцентър НС

На другия край на света има детска градина, превърнала се в символ на българо-виетнамските отношения. Това е легендарната градина "Ян Бибиян" в столицата Ханой.

Детската градина е изградена през 1981 г. с българско финансиране и вече 43 години в нея се обучават малки виетнамчета. Малчуганите отбелязват всички български празници, учат нашите фолклорни танци, песни и традиции.

Детската градина „Виетнам-България“ е построена с доброволни дарения на членовете на Българския женски съюз. Освен това за строежа е изпратена българска строителна бригада. През годините се утвърждава като едно от най-авторитетните учебни заведение в предучилищното образование във Виетнам.

В момента градината е собственост на Ханой, но се подкрепя и от българското посолство. Преди няколко години именно с помощта на София е изградена фотоволтаична система, разказаха за OFFNews представители на посолството.

Детската градина е наградена с множество български и виетнамски отличия. Освен това градината е отличена с признание на един от най-ярките символи на приятелските отношенията между двете страни.

Днес градината бе посетена от българската делегация във Виетнам, водена от председателя на парламента Росен Желязков. Децата поздравиха официалните лица с кратка фолклорна програма.

Така завърши азиатската обиколка на българската делегация, която посети Индия и Виетнам, където бяха проведени редица двустранни срещи на високо ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

09.01 2024 в 11:06

"Елитна детска градина" !?! :–))))))))))))
Втората снимка от статията-сърп и чук над главичките на дечицата....

400

1

демотиватор

09.01 2024 в 09:26

Можете им направи една и тука, че са 35 хиляди вече, научихме, и още има да идат, както се разбра... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!