Наблюдаваме много сериозен удар срещу напредъка на България. Грубо, болезнено и особено опасно връщане назад

До границата ни се води безмилостна завоевателна война, но това видимо не прави никакво впечатление на ''проевропейските'' опозиционни партии. Те не казват какво следва след разрушението - защото не знаят. Важно е да имат достъп до ''порциите''

Радан Кънев 16 юни 2022 в 12:15 5415 4

Опитът за отстраняване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, а при успех - и на правителството, коментира днес евродепутатът Радан Кънев, докато в парламента се води "битка" в присъствието на почти цялото правителство. Препечатваме коментара му от официалния му профил във Фейсбук.

С тъга и тревога наблюдавам поредното прекършване на реформаторското усилие в България, края на поредния опит да скъсаме с ориенталската корупция, с ченгеджийските мафиотски схеми.

За кой ли път отказваме да погледнем към бъдещето и да тръгнем напред - към подредено общество, основано на законността, на меритокрацията, на стремежа към модерна икономика и общност от образовани и независими граждани.

Днес е по-тревожно и по-опасно, защото до границата ни се води безмилостна завоевателна война и режимът в Кремъл, по-агресивен и тоталитарен от всеки, който моето поколение помни, е готов да запали Троянския си кон, вместо да си го отглежда, пои и зо̀би, както досега. Но това видимо не прави никакво впечатление на "проевропейските" опозиционни партии. Те не казват какво следва след разрушението - защото не знаят. Важно е да имат достъп до "порциите". Другото е ... дреболия.

Но съвсем не пиша тези редове, за да насаждам песимизъм, камо ли отчаяние. Напротив - време е за малко болезнен, реалистичен оптимизъм. За да бъде следващият опит по-успешен (а следващ опит ще има, светът не свършва днес), трябва да си дадем сметка за фактите, за системните си грешки и за позитивната си, стратегическа и оптимистична визия за пътя напред:

1. Случващото се е тъжно и грозно, но е съвсем логично. ИТН се премести от несвойствена в съвсем естествена компания и роля. В твърде много отношения БСП не е и не може да бъде част от проевропейско реформаторско усилие, най-малко по време на руска агресия.

2. Съотношението в НС е 1:3, не 50/50, камо ли мнозинство. От друга страна, това е най-доброто съотношение от 2001г. насам. Но не е достатъчно.

3. Кампанията на ПП през 2021 г., изборният им успех, съставянето на модерно изглеждащ, динамичен кабинет и извеждането напред на хора с модерно и интелигентно излъчване като Никола Минчев създадоха (за пореден път) измамно усещане, че в българската политика се е състояла революция. Всъщност беше постигнат частичен успех.

4. Вечният проблем на реформаторската общност (аз самият съвсем не съм безгрешен в това отношение) е системното ни усещане, че дори ограничените ни успехи са политически прелом, който се случва за първи път. Всъщност е за десети. И тази липса на приемственост заличава донякъде постигнатото при предишните.

В заключение - наблюдаваме много сериозен удар срещу напредъка на България. Грубо и болезнено връщане назад, което е особено опасно по геополитически и икономически причини.

Но както обикновено, немалко е постигнато. Отправната точка за подновяване на усилието е далеч по-висока от предишни такива.

Цялото реформаторско усилие в българската политика (а и други сфери на обществения живот) не е славна кавалерийска атака, която завършва с успех или провал, а бавно, мъчително придвижване през минно поле, залято от лепкава кал до кръста и опасано с телени мрежи, под постоянен картечен огън.

И за да имаме и ограничен успех, а и сили да продължим, трябва все да си повтаряме онези редове на Киплинг:

"... If you can meet with Triumph and Disaster..." и особено "... and stoop, and build them up with worn-out tools..."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

4

Pietro

16.06 2022 в 17:00

Рубладжиийте, алчният чалгар, крадецът от Банкя и придатъкът им ДПС отдавна са изтъргували суверенитета на България срещу копейки и девалвирани турски лири. Много добре с вижда кои са истинските предатели и мафиоти. Цслед всико, което става сега няма да бъда изненадан ако ЕС отложи отпускането на стабилизационната помощ за България. Нали всички тези превратаджии се боричкат да се докопат до милиардите. Този път може да соатанат с празни очаквания. Само лумпените може да ръкопляскат на това, което става в България в момента. Пред лицето на свирепа иконимическа криза страната е тлскана към хаос от Путлер и неговите подлоги на българска земя. Позор на отрепките!

1767

1

fiki

16.06 2022 в 15:59

имаше светлина в тунела, но една бръсната кратуна се изпречи

 
X

Да помогнем на украинските деца!