Тихановска покани българските депутати на среща с политическите затворници от Беларус

Кристина Минчева 05 март 2024 в 16:39 2153 3

Тихановска

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска бе поканена на дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз относно съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус. 

По-рано днес тя се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който й обеща парламентарна група в нейна подкрепа, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, който заяви, че приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото. Министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел също се срещнаха с лидера на беларуската опозиция. След това тя изнесе лекция в Журналистическия факултет на Софийския университет. 

По време на дискусията в комисията по въпросите на ЕС съпредседателят на ПП и председател на комисията Кирил Петков приветства Светлана Тихановска с думите, че Беларус трябва да е част от европейското семейство, но това може да се случи само ако има промяна в управлението на държавата.

Беларуската опозиционерка покани българските депутати на среща с политическите затворници от Беларус

„Каня ви да направите посещение във Вилнюс и Варшава за среща с политическите затворници, за да можете да разберете по-добре нашата ситуация и за да се отдели повече внимание по въпроса за медиите“.

Тихановска отбеляза, че вече е видяла колко близки са българите и беларусите, че и двете държави са страдали от комунистическия режим. Тя отдели специално внимание на ситуацията с нарушените човешки права и посочи, че търси европейска перспектива.

„Беларус има нужда да чуе, че след като се срине режимът, че ще можем да станем членове на Европейския съюз и Съвета на Европа. За нас ЕС е най-добрият антидот на Русия.“

Беларуската опозиционерка спомена и затворените журналисти и настоя, че те трябва да разкажат историите си и в България, за да се привлече повече внимание към Беларус.

„Има политически затворници, които се намират в ужасни условия. Един от тях е моят съпруг, който вече години е в затвора. От една година е в режим на изолация, аз дори не знам дали е жив“, сподели още тя.

Тихановска посочи, че резултат от посещението ѝ у нас ще бъде група за приятелство между България и Беларус за укрепване на демокрацията в българския парламент.

„Това ще е силно послание за солидарност и подкрепа, но и силен инструмент за укрепване на сътрудничество между България и Беларус. България вече е минала този период от диктатура към демокрация, Вие сте минали този път и сте пример за нас“,  каза  още беларуската опозиционерка.

Кирил Петков потвърди, че сме готови за създаването на приятелска група между двете държави.

Десислава Трифонова от ГЕРБ също приветства Тихановска и я увери, че ще продължим подкрепата към нея и борбата ѝ за изграждане на една демократична държава. Тя ѝ разказа, че наскоро беше приет закон за скрининг на инвестициите, като целта му е компании, свързани с режима в Беларус и Русия, да не могат да правят инвестиции в България.

Филиз Хюсменова от ДПС и Деница Симеонова от ПП-ДБ също отбелязаха, че се възхищават на беларуската опозиционна лидерка и смелостта ѝ да се изправи срещу режима.

Кристиан Вигенин от БСП припомни, че след падането на Желязната завеса, България и Беларус са поели заедно по пътя на демокрацията. Той помоли Тихановска да коментира изборите за парламент и местни органи на властта в Беларус, които се проведоха в края на миналия месец. Тя посочи, че те не са отговаряли на никакви демократични стандарти.

Тихановска бе осъдена на 15 г. затвор, след като на президентските избори през 2020 г. се изправи срещу държавния глава Александър Лукашенко. Опозицията обвини президента, че е спечелил изборите с измами, а в страната започнаха масови протести. Лукашенко отрече обвиненията и пое шестия си мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

3

voododoll

05.03 2024 в 17:38

Far Rider не мисля че това е капацитет за такава среща

135

2

Far Rider

05.03 2024 в 17:26

voododoll, в качеството си на председател на парламентарната комисия по външните работи.

14048

1

voododoll

05.03 2024 в 17:08

Бойче в качеството си на какъв се среща с нея? Той е прост депутат. Нито е министър, нито президент, нито министър председател...
 
X

Да помогнем на украинските деца!