И 49-ото НС не успя да заработи, Рашидов внезапно прекрати заседанието

ПП предлага председатели на ротационен принцип на всеки 2 месеца. Приемането на бюджет е неотложно, заяви Радев

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева 12 април 2023 в 09:58 10806 3

Народно събрание

Снимка БГНЕС

Пленарната зала очаква новите 240 избраници

Първият пленарен ден на 49-ия парламент се провежда днес. След първоначалните декларации, залата премина към избор на председател на парламента. Номинациите бяха две - ГЕРБ предложи Росен Желязков, а "Възраждане" - адв. Петър Петров.

Следим на живо какво се случва в залата и в кулоарите на парламента.

12:45

След почивката, която продължи повече от час, на трибуната излезе Тошко Йорданов от ИТН. Той заяви, че сцените в парламента били “унизителни”. След това той декларира, че ИТН ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ-СДС (Росен Желязков) за председател на НС.

Вежди Рашидов изненадващо прекрати първото заседание и разпусна депутатите до утре в 10 часа, като им каза да "преспят и да помислят" за избора на председател. 

Внезапното прекратяване на първия пленарен ден показва, че и след председателския съвет политическите сили не са постигнали съгласие за нов председател. Корнелия Нинова (БСП) каза, че решение няма и вероятно преговорите ще продължат утре.

11:38 Провал на първия опит за избор на председател 

Двама бяха номинирани за председател на НС - ГЕРБ издига Росен Желязков, а "Възраждане" - адв. Петър Петров. Нито един обаче не събра необходимия брой гласове. 

Очаквано Петър Петров получи подкрепа само от собствената си парламентарна група - 37 гласа. Желязков получи 79 гласа “за” – от ГЕРБ-СДС и ИТН.

След това съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев предложи алтернатива: ротационни председатели. Той предложи ротацията да има и за председателя на правната комисия. Василев поиска НС да има нов председател на всеки два месеца. - по подобие на европейския парламент.

Председателят даде 30-минутна почивка.

11:28

Ивайло Вълчев, ИТН: Ще вземем практични решения заради Шенген и ПВУ

Ивайло Вълчев от “Има такъв народ” (ИТН) заяви, че ИТН са в политиката и в 49-ото Народно събрание, защото могат да носят отговорност и че тя ги задължава да са конструктивни. Вълчев подчерта, че за ИТН е важно влизането на България в Шенген и еврозоната, както и бързото приемани на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. “Това е важно, а не емоциите, обидите, фантазиите и желанията. Затова ние от ИТН ще взимаме практични решения, които подкрепят интересите на българските граждани”, добави Ивайло Вълчев.

11:15

Нинова: Г-н президент, сгрешихте, като не внесохте бюджет

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела дълъг живот на 49-ото НС.

“Г-н Президент, направихте голяма грешка, като решихте да не внесете бюджет миналата година”, каза Нинова и добави, че сега на Румен Радев ще му се наложи да слуша Бойко Борисов, който твърди, че или ще има кабинет на ГЕРБ, или бюджет няма да има. Лидерът на левицата поиска преизчисление на пенсиите и увеличение на минималната заплата. От трибуната Нинова се обяви за неутралитет и срещу изпращането на военна помощ. “И при това правителство се краде безогледно (…) държавата е разграден двор”, заяви тя, обръщайки се към служебният премиер Гълъб Донев. Нинова заяви, че основна задача на 49-ото НС е излъчването на редовен кабинет.

11:00

Карадайъ допуска коалиция с приоритети и ясни срокове

Посланието на избирателите е ясно - политиците да седнат на масата за преговорите, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. В декларация от парламентарната трибуна той каза, че резултатът от “поредните ненужни избори” очаквано е възпроизвел разпределението на силите от предходните парламенти. Карадайъ поиска реален диалог, а не „безсъдържателна пиар опаковка“. Той допусна, че е възможно да има коалиция, обединена около приоритети и политики в ясни срокове. Лидерът на ДПС каза още, че в 49-ото НС ясно може да се открои проевропейско и пронатовско мнозинство. По думите му парламентарните групи могат да излъчат кабинет, чиито задачи да са приемането на Бюджет 2023 г. и провеждането на местните избори тази есен.

10:50

Костадин Костадинов: “Възраждане‘‘ е в НС, за да запази финансовата стабилност

Председателят на парламентарната група на “Възраждане” Костадин Костадинов нарече България колония и повтори тезата си за доносниците в “Демократична България” и за т.нар. чужди агенти в медиите, финансирани от чужбина. По думите му “Възраждане” са пратени в НС, за да запазят финансовата независимост на България и да защитават националния интерес.

10:40

Кирил Петков: Ако мандатът стигне до ПП-ДБ, ще предложим кабинет

Крайно време е българският парламент да заработи и да започнем да решаваме проблемите на хората. Не чрез лозунги, а чрез реална законодателна програма, заяви Кирил Петков в първата декларация на “Продължаваме промяната - Демократична България” в новия парламент. Той изброи като ключови приоритети земеделието, нулева корупция, Шенген и еврозоната, реформа в службите за сигурност, приемане на механизъм за разследване на главния прокурор, ПВУ и Законът за защита от домашното насилие. Петков каза още, че много важни са и инфраструктурните проекти.

“Всички тук можем да сочим с пръст виновника”, заяви Петков, обръщайки се към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който този път реши да стане депутат. Кирил Петков коментира още, че данъците не трябва да се вдигат, а Бюджет‘2023 г. да бъде приет. От трибуната на НС той декларира, че ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, а ако вторият мандат стигне до тях, ще предложат проектоправителство със същите приоритети.

10:30

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Нямаме самочувствие, че сме спечелили изборите

Българският народ показа, че нито една от партиите в 49-ото НС не може да реши политическата криза сама. Нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото сме наясно, че нашата гледна точка е една от многото в този парламент. Най-голямата ни победа през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в палач, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя каза, че единственият изход от настоящата ситуация е, ако с взаимно съгласие между партиите се постигне консенсус по важните за страната въпроси. Според нея всеки, който не се съобрази с тези резултати, ще загуби не просто избиратели, но и перспективи за участие в политическия и обществения живот в страната.

10:20

Президентът: Приемането на бюджет е неотложно

Президентът заяви, че е свикал 49-ото НС в Страстната седмица заради очакванията на хората за различно начало на този парламент. Румен Радев изрази надеждата за смирение и разум и с оглед на неотложните задачи за създаване на правителство и изоставането в законодателната дейност. “Без съмнение предизвикателствата на това НС са големи, но и без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е неотложна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което както да гарантира доходите на гражданите в условията на криза и инфлация, така и перспективата от съхраняване на дългосрочната финансова стабилност”, каза той.

Радев каза, че се надява бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да носи отговорност за тях, но че ако това не стане, то служебното правителство ще внесе бюджет. “Крайната дума обаче, особено в частта с дефицита, е думата на депутатите”, обясни той.

Според президента на 49-ото НС е отредена съдбовна роля: “Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения, не само за изходите от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество. Приемането на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще ускори реформите необходими за модернизация на страната. Да подкрепите и законопроектите, които да освободят пътя ни към Шенген. Очаквам НС да каже, че правосъдната реформа е осъзната и реална цел за обществото ни, а не абстрактна тема за предизборни кампании. Да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим комплексните дълбоки проблеми на въоръжените сили", заяви държавният глава.

10:00

Заседанието откри по традиция най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС).

"Пътят към рая минава през чистилището", заяви Рашидов от парламентарната трибуна. След като удари първия звънец на 49-ото НС, той заяви, че е се е надявал, че разумът ще надделее, но за съжаление днес депутатите отново се срещали с омраза. Рашидов призова партиите да се обединят за “плачещия български народ” и поиска от политическите си опоненти да се покаят. По думите му “усмивките” на хората щели да се върнат, ако хората във властта работят за стабилно редовно правителство.

“Голямата политика е низ от компромиси”, заключи той.

9:50

Президентът Румен Радев коментира, че очаква с голяма надежда парламентът да излъчи стабилно правителство.

9:20-9:40

Депутатите пристигат в Народното събрание. Някои от първите изказвания тук, тук и тук

Даниел Лорер и Деница Симеонова (ПП)

Христо Иванов и Мартин Димитров (ДБ) 

Йордан Цонев, ДПС

Снимки: БГНЕС, Ружа Райчева, OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

12.04 2023 в 13:35

Рашидов сигурно се е усетил, че Митрофанова не е поканена и всеки момент може да избухне война.

14469

2

случайно прочетох

12.04 2023 в 13:09

И как Рашидов е взел това решение?
Той не е известен с аналитичност, далновидност, дипломатичност...
Кой му каза да прекрати заседанието?
Допи ли му се?

2550

1

alfakentavur

12.04 2023 в 13:05

Имам много, ама МНОГО СИЛНО Дежа вю.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки