На първо четене: Интимната връзка влиза в Закона за защита от домашно насилие

Кристина Минчева 07 август 2023 в 13:21 817 1

Извънредно заседание

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите гласуваха промени в Закона за защита от домашно насилие

Депутатите приеха на първо четене интимната връзка да влезе в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Така защита при облекчена процедура ще получават не само хората в брак или съжителство, но и интимните партньори, които не живеят заедно.

Промените бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС след случая с обезобразеното момиче в Стара Загора. След гласуването, бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова предложи промяната да се разгледа на второ четене в днешното извънредно заседание на парламента.

С промените от днес трите парламентарни групи предлагат в обхвата на Закона от защита от домашното насилие да влизат и хората, които са в интимна връзка. До момента за домашно насилие, от гледна точка на закона, се говори или при условията на брак, или при съжителство на семейни начала. Освен това се въвежда и дефиниция за "интимна връзка": Доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения.

Определението обаче предизвика сериозни дебати, заради които Надежда Йорданова от ПП-ДБ поясни, че на второ четене фактическото съпружеско съжителство ще бъде запазено и ще бъде добавена интимната връзка, чиято дефиниция ще бъде коригирана по следния начин: "интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни, по смисъла на предходното изречение, са отношения с продължителност поне от 60 дни".

Дебатите се отклониха в посока Истанбулската конвенция

Цветан Предов от ИТН смята, че "прокарването на тези изменения имат една цел - прокарване на противоконституционни текстове от Истанбулската конвенция. Текстове, които налагат стереотип извън биологичния пол". 

Председателя на БСП Корнелия Нинова също обвърза промените в ЗЗДН с Истанбулската конвенция, като коментира и протестите след случая с 18-годишната Дебора.

"Протестите в София бяха овладени. Видяха се плакати с искане за Истанбулската конвенция. Това ли е искането? Нито една повече, да, всички искаме това, но Истанбулската конвенция... Траен съюз между две лица. Какви лица? Това е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове. Първият официален задкулисен начин да се заобиколи конституцията на България и семейния кодекс", каза Нинова.

След изместване фокуса на дебатите Росица Кирова от ГЕРБ, която е председателстващ заседанието, помоли народните представители да се придържат към темата за домашното насилие, след което Тома Биков от ГЕРБ-СДС определи домашното насилие като културен феномен.

"Никой, който посяга на най-близките си, не мисли какво наказание ще получи, той посяга, защото е примитивен човек. Има изключително образовани хора, които са на същото примитивно ниво", каза Биков.

Според Любен Дилов-син, ако искат да помогнат в борбата с домашното насилие, то трябва да се помогне на института за ограничителната заповед, защото се оказва, че такава заповед не се спазва. Според него с желанието за промени в ЗЗДН в момента се създава повече неяснота, а Кристиян Вигенин от БСП  призова законът да не се приема днес на второ четене. 

Въпреки това след гласуването Надежда Йорданова предложи промяната да се разгледа на второ четене в рамките на днешното заседание. Георги Свиленски от БСП не беше съгласен с предложението и зави, че се подиграват с жертвите на домашно насилие. Петър Петров от "Възраждане" също призова текстовете да не се гледат на второ четене в днешното заседание.

Росица Кирова се намеси в дебатите, като определи процедурата на Надежда Йорданова като "логична" с оглед това, че текстовете са превантивни и целят да създадат увереност в българското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

07.08 2023 в 14:05

" "интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни, по смисъла на предходното изречение, са отношения с продължителност поне от 60 дни"."
Трайни? 60 дни?
Не съм юрист и не разбирам, но нещо не ми се струва коректна дефиницията.
 
X

Да помогнем на украинските деца!