На избори в Бурса

Николаос Цитиридис 09 октомври 2014 в 17:07 7403 7

Снимка OFFNews

56 302 гласа за ДПС само от Турция. Това е равносметката, която може да си направи партията на Местан след предизборната кампания.

Според данните от ЦИК тази година в Турция са гласували около 60 000 души - тенденция, която се е запазила от миналия вот през май за европейски парламент.

Екип на OFFNews посети Бурса в Турция по време на вота. Градът, който е известен с това, че е дом на хиляди български изселници, които вече си имат дори представители в местната власт.

На 5 октомври в Бурса застанахме пред секцията в основното училище „Хюриет“ и успяхме да станем преки свидетели на желязната организация за изборите там. Още с нашето пристигане в 7 сутринта вече имаше около 10 „доброволци“, които помагаха на гласоподавателите с попълването на декларациите. Над 90% от хората, които гласуваха в това училище, не знаеха как се пишат имената им на български.

За да разберем повече откъде идват тези „доброволци“, ги попитахме кой им е казал да дойдат до секцията, за да помагат. Получихме няколко различни версии. Сред тях имаше и учители в училището, които ни разказаха , че директорът на „Хюриет“ е получил писмо, в което се пита кой знае да пише на български. Тези, които са казали, че знаят, са били пратени да попълват декларации. Другата версия бе, че сами са пожелали да помагат и да стоят 12 часа пред секцията и уточниха, че за това не им се заплаща.

Другата добре организирана част от изборния процес в Бурса бяха автобусите, които стоварваха избиратели пред секцията, като голяма част от тях бяха трудно подвижни. Попитахме кой е организирал транспортът и отговорът ни беше вече познат – доброволно и без намеса на партия, организация или други външни фактори.

В близост до изборната секция имаше и кафене, което служеше за сборен пункт на вече гласувалите. На витрината му имаше залепен предизборен плакат на ДПС на турски език. Нашето влизане предизвика виден смут у посетителите на кафето и ни бе отговаряно на въпросите само на турски. Посочиха ни вратата и ни показаха къде е българското консулство.

Броят на българските изселници в Турция е неясен. През годините на изминалия век от България към Турция е имало няколко вълни на масово изселване, като част от тях са били договорени между българската и турската държава за отварянето на границата и приемането на изселници.

Голямата част от българските мюсюлмани там, които имат право да гласуват за български и европейски парламент, са дошли в Турция през 70-те години и през 89-та по време на „голямата екскурзия“. През 1989 г. изселените турци са били близо 360 000, по късно много от тях се завръщат в България.

По време на престоя ни в Турция успяхме да се запознаем с няколко изселнически организации, които са създадени, за да помагат на свои при издаване на лични документи или да изпращат турски деца да учат в България и по този начин да вземат по-лесно българско гражданство, което от своя страна носи положителните страни на европейското гражданство.

Докато си говорим с хората от изселническата организация, те любезно ни черпят с кафе и сандвичи.

"Денем нашата мисъл е в Турция, вечерта – в България“

Когато ставаше въпрос за България във очите на всеки от изселниците на масата се виждаше искра от носталгия и любов към България. Всички говорят за годините в Родината (и да - точно тази дума - "Родината" употребяват, когато говорят за България) като за най-добрите времена от техния живот.  Въпросът за връщане в Родината обаче отдавна не стои на дневен ред. В Турция те вече имат големи семейства и добра работа. Прибират се по родните места само за празници и почивка.

В организацията няма нито един българин християни. Такива не искали от тях помощ и дори казват, че не са виждали такива в Турция. Въпреки това в деня на вота, пред секцията, се запознаваме с една българка-християнка , която е дошла в Турция по пътя на любовта. Тя е с четири годишната си дъщеричка, която говори перфектен български. Дошла в Турция преди 10 години след като се запознала със сегашния си съпруг, турчин, в Англия. В Бурса има още 12 жени като нея, дошли в Турция не като част от миграционна вълна, а по любов. Те искат да създадат български културен център в Бурса, в който да има книги и музейна част, за да има какво да показват и разказват на децата си. Мария ни разказа, че намирането на работа за нея е наистина трудно, тъй като не е туркиня или мюсюлманка и среща неприятната стена на дискриминацията. Въпреки това е успяла да си намери работа, която ѝ помага при отглеждането на дъщеря ѝ.

Отидохме в Бурса, за да разберем наистина ли истински хора гласуват там или само се попълват протоколи. Истината е, че гласоподаватели има. Поне в Бурса активността е горе-долу колкото в голяма българска секция - между 400 и 600 гласували. През цялото време има по един-двама, които чакат реда си пред секцията. Между 16:30 и 17:30, когато дойдоха автобусите, се извиха опашки.

Напрежение няма, нито сигнали за нарушения.

Във всяка секция участват по двама представители на българската държава, които следят за злоупотреби. В комисията освен тях имаше и трима местни.

Екипът ни присъства на броенето на бюлетините. Значително количество от бюлетините са невалидни. Основната причина е, че вместо номерът на партията е задраскано името й. Почти всички невалидни бюлетини са на ДПС. Местният турчин, който председателства комисията, съвестно ги отделя на специална купчинка и ги вписва в протокола като невалидна. В една от бюлетините са задраскани едновременно "Атака" и ДПС.

Над 95% от гласовете са за ДПС, но любопитното е, че има гласове дори за Патриотичния фронт и БНС на Боян Расате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови