МВР с карта на рисковите районите за етнически конфликт

ОFFNews 19 февруари 2016 в 13:31 2412 1

Министерство на вътрешните работи (МВР) е направило карта на всички рискови зони за етнически конфликти на територията на страната.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на днешният парламентарен контрол.

Според картата на органите на МВР е възложено да изпълняват специфични задачи и конкретни мерки, за да не се допуска напрежение. 

По думите на министъра случаите на напрежение в Гърмен и Орландовци от миналата година са показали, че проблемите могат да се решат чрез съвместните действия на държавни и общински институции.

"Усетихме потенциала за съвместните действия на местно ниво, на всички институции и сме убедени, че когато те работят съвместно и с план за действие, проблемите могат да бъдат решавани", каза министърът.

Тя беше категорична, че причината за недостатъчната ефективност в превенцията на подобен тип напрежение е липсата на координационни звена за съвместни действия.

Бъчварова каза още, че работата на съществуващите местни комисии за обществен ред и сигурност трябва да бъде подобрена, защото те "играят ролята на ключов координационен механизъм" за прилагане на политиката по превенция.

Министърът добави, че основните цели на държавата е да се изгради среда на толерантност сред децата и младежите, както и създаване на условия за намаляване на риска от престъпления сред уязвимите групи. Според нея е важно и да се оказва подкрепа за рехабилитация на освободените от затвори и социални домове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!