МВР отказа да се оптимизира поради отпаднала необходимост

Юлиан Христов 02 октомври 2018 в 15:12 4511 0

МВР отказа да се оптимизира поради отпаднала необходимост

Обществената поръчка за оптимизиране работата на МВР и преструктурирането му е прекратена поради отпаднала необходимост от провеждането ѝ. Това става ясно от решение на шефа на дирекцията за обществени поръчки в министерството Георги Балабанов, което е подписано на 26 септември.

През август ведомството обяви обществена поръчка за 1.15 млн. лв., която има за цел проектиране на нова структура на МВР, изготвяне на методология за "реинженеринг на процесите в МВР" и провеждане на обучения. 

Не е ясно защо необходимостта от провеждането на обществената поръчка е отпаднала, но от документацията по поръчката става ясно, че по нея е работено до последно. Така например на 3 септември са публикувани разяснителни бележки до всички заинтересувани страни, които са отправили запитвания по спецификите на поръчката. На 30 август пък е направена промяна на методиката по оценяване на участниците. 

Амбициите на ръководството на МВР за оптимизиране на процесите в него за пореден път удрят на камък. След като вътрешен анализ показа, че проблемите на ведомството идват от ръководството му, последващ анализ на Световната банка препоръча драстично свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране на администрациите им и по-ефективни обществени поръчки.

Изводите в анализа доказват известни и до момента неща, като например факта, че в МВР се поддържа раздута администрация, което пък е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. От тях се разбра още, че служителите в МВР са едни от най-скъпо платените, защото осигурителните вноски са прекалено скъпи и по този начин месечните разходи за човек в системата на МВР достигат 1776 лв. за 2016 г.

Към момента не е ясно какви са плановете на новия министър на вътрешните работи Младен Маринов по отношение на оптимизиране на работата в МВР. От негови изказвания в последните дни обаче стана ясно, че кадровият проблем във ведомството вече е преодолян, а усилията на ведомството са довели до спад в жертвите на пътя.

В същото време стана ясно, че в МВР са констатирани пропуски и разминавания между реално заявените престъпления и тези, които се водят за статистиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!