Може ли социолог да е вътрешен министър на България?

ОFFNews 10 март 2015 в 23:03 4847 20

Красимир Янков.
Красимир Янков.

Депутатът от БСП Красимир Янков заяви в ефира на БНТ, че Румяна Бъчварова е социолог и че изобщо не е запозната с положението в МВР и затова не е подходяща за поста на вътрешен министър.

Затова парламентарната група на БСП няма да подкрепи кандидатурата ѝ за министър на вътрешните работи.

Мнението му беше подкрепено от Янко Янков от ДПС, който също изтъкна, че партията му няма да гласува "за" назначаването на Бъчварова.

“Гласуването за членове на правителството е основният признак, по който народните представители се разделят на управляващи и опозиция”, изтъкна той, като каза, че подкрепата на ДПС за заема от 16 милиарда лв. не определя дали партията му е в опозиция, или не.

Според Румен Петков Бъчварова "израстна през последните години" и има водеща роля в активния процес на диалог, заради което АБВ ще подкрепи кандидатурата ѝ. 

Реформаторите също ще подкрепят Бъчварова. Димитър Делчев подчерта, че е европейска практика за вътрешни и военни министри да се назначават цивилни лица и не било задължително те са под пагон.

Искрен Веселинов изрази подкрепата на ПФ за кандидатурата на Бъчварова, защото партията му не подкрепя правителството на база на индивидуалния му състав, а на база на програмните намерения, които са били изготвени

“След като приоритетите остават същите, няма никаква причина ние да сменим позицията си. Ще дадем своята подкрепа на г-жа Бъчварова”, категоричен беше Веселинов.

Всички, освен представителите на ДПС и БСП, се обединиха около това, че оставките на Писанчев и Лазаров са били необходими.

Янко Янков заяви, че няма твърди доказателства, че Писанчев и Лазаров не са си вършели работата, а вместо това имало само неподплатени обвинения, предизвикани от случилото се в Лясковец и с КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!