Московски спира поръчки за 50 млн. лева на племенник на депутат от ДПС

OFFNews 16 март 2016 в 22:28 9176 9

Транспортният министър Ивайло Московски е прекратил обществени поръчки на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и Национална компания "Железопътна инфраструктура", отчетоха от Министерството на транспорта. 

От министерството не уточняват кои са спрените поръчки, но по информация на "Медиапул" най-голямата от тях е в НКЖИ за доставка на релси. Става дума за рамково споразумение за срок от 4 години за доставка на общо 21 хил. тона релси за 47 млн. лв. без ДДС. 

За изпълнител на поръчката е избрана компанията "Ай Ки Ес" АД с цена от 43 млн. лв. без ДДС. Решението е от 10 март 2016 г. на изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Мажоритарен собственик на дружеството е 23-годишният Янко Йорданов Янков, племенник на депутата от ДПС Илия Илиев.

В началото на март главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския му имунитет заради разследване, което го уличава в източването на над 3 млн. лева от НКЖИ между 2007 и 2009 г.

Братът на Илия Илиев Йордан Илиев е собственик на компанията "Енерджи груп 2003", която печели редица крупни поръчки в НКЖИ по времето на тройната коалиция и първия мандат на Борисов, а в момента е разследвана от прокуратурата.

Сред другите спрени поръчки от транспортното министерство е и такава за изграждането на инфраструктура за безжичен интернет на пристанищата Варна, Бургас, Росенец, Балчик, Леспорт и Несебър. 

Обществената поръчка е за 6 млн. лева без ДДС и е обявена в началото на февруари, като към момента няма избран изпълнител. за изграждане на безжична интернет мрежа по морските бе обявена в началото на февруари и към момента няма избран изпълнител. 

Не е ясно обаче защо държавата се е готвела да прави инвестиции в инфраструктура на отдадени на концесия терминали.

Известно е обаче, че пристанище Бургас се стопанисва от "БМФ Порт Бургас" на братята Георги и Кирил Домусчиеви, концесионер на терминал "Росенец" е рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", управлявана от Валентин Златев. Пристанищата по северното Черноморие - Леспорт и Балчик се стопанисват от холдинга "Химимпорт", а морската гара в Несебър беше дадена на концесия по време на първия мандат на Борисов на акционерното дружество "Водмар", където 50% дял от капитала държи свързаната с Делян Пеевски "Водстрой 98".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!