Москов: Ако ми поискат оставката, ще си я дам

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 18:54 3287 8

Снимка БГНЕС

Ако ми поискат оставката, ще си я дам. Това заяви здравният министър Петър Москов в коментар на призива на Цвета Караянчева от ГЕРБ премиерът да отиде в парламента и да обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. 

Аз съм основател на ДСБ. Никой не може да ми обяснява дали съм част от ДСБ, или не, подчерта Москов.

Попитан защо не е присъствал на националното събрание на партията в неделя, той отговори, че не е бил поканен, а освен това, защото за него е било важно партията да взема решения спокойно, след достатъчно дълъг размисъл, а не вследствие на високоемоционален момент.

"Казвал съм и преди, в ДСБ има две мнения - едното е за напускане на коалицията на Реформаторския блок и реализиране на друг вид политически проекти около ДСБ, другото е за запазване на ролята на ДСБ вътре в Реформаторския блок и за гарантиране на радикални реформи чрез участие в мнозинството. Аз подкрепям едната от тях", коментира министърът. 

Логично е ситуацията през последните седмици и месеци да доведе до напрежение и по-остри реплики. Ако питате дали някои трудно обясними последователни и непоследователни позиции на Блока, на ДСБ и на други партньори затруднява работата на правителството и моята, отговорът е "да", каза Петър Москов преди началото на заседанието на здравната комисия в парламента.

По време на комисията бяха представени за обсъждане наредбата на здравното министерство за определяне на основния пакет дейности, които Здравната каса ще заплаща. Наредбата беше обявена за обществено обсъждане, след като миналата седмица Конституционният съд отмени текстовете за основния и допълнителния пакет в Закона за здравното осигуряване.

Едновременно с това депутатите обсъдиха и служебния рамков договор на НЗОК, обявен, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор.

Депутатите от БСП отказаха да участват в обсъждането и напуснаха залата, тъй като по думите им няма смисъл да задават въпроси на човек, на когото не вярват.

Сред основните притеснения на депутатите и съсловните организации беше това ще бъде ли достатъчен гласуваният вече бюджет на Касата след предвидените в допълнителните документи увеличения на заплащането за различни клинични пътеки, увеличение на броя на направленията и др.

Приказките за увеличение на средствата в извънболничната помощ са димна завеса. Обещанията да се отпуснат средства от резерва на Здравната каса засега са си само обещания, заяви пък председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Според присъстващите в залата все още остават неизяснени редица параметри, а председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че именно това е била една от причините лекарите да откажат да подпишат рамковия договор.

Здравният министър Петър Москов получи критики и от депутата от ГЕРБ Семир Абумелих, който обяви, че няма решение въпросът за лимитите в болниците.

Ако една болница се вмести в лимита си и остане под него, след това тези пари се връщат в Касата, но ако в друг месец надхвърли лимита, не се заплаща и директорът се чуди как да си върже бюджета, коментира Абумелих, давайки за пример болницата в Бургас.

По думите му ако има пациенти, които са си платили здравните вноски, но са останали без лечение, то здравният министър трябва да им върне парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 23:01

МЗ, на майка ти п0тка се казва!
Мислете, та мислете... айсиктир!
Това, за което намекваш може да се каже в много по-голяма степен и за земеделеца с кичето на главата.

19.03 2016 в 22:48

Нито един от вас не е стигнал до причината, по която Москов е министър и няма да си тръгне.Не може да напусне, помислете още малко, може и да се досетите.Забравете за ДСБ.ОЩЕ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ СИ ЗНАЕШЕ, ЧЕ ЩЕ Е МИНИСТЪР.Сега и с кол да го гоните, няма да си тръгне-ББ също знае защо го подкрепя.И Европа знае.Топло, топло, топло...мислете!

18.03 2016 в 14:53

Интересно е, че Петър Москов счита позицията на ДСБ непоследователна, а не вижда подобно "разкрачване" в собственото си присъствие едновременно в правителството, и в партията, която се обявава за негова опозиция.

Лидер на опозиционна партия, който по съвместителство е министър... по-голямо недоразумение здраве му кажи.

Истината е, че Москов стана жертва на собственото си его и желание да се самодоказва чрез властта. Сега е в ръцете на Баце и ще стои там докато последният не го употреби по предназначение. Затова и Атанасов е бесен.

Представям си как ще гърми пресата по президентските избори:

"Аз, добрия, ги приех. И им дадох шанс. Вярвах им, дори когато Цецоу ме предупреждаваше. А те се оказаха НЕ-СПО-СОБ-НИ да свършат дори най-елементарното. Един закон не са внсели като хората - всички им ги връщат. Еми... толкова може Радан!"

Бедни ми, бедни Москов! Защо не се оттегли навреме?

18.03 2016 в 07:44

Няма 'мнозинство', което може да поиска оставката на Москов, може да му я поиска само тоя, дето го е назначил.

А от горното е ясно Москов на кого се отчита - във всеки случай не е на избирателите си, нито на съпартийците си.

Типична българска дясна бутка.

18.03 2016 в 06:07

Ицка, и аз съм си мислил, че понякога се опитва чрез близост с "диктатора" да свърши работа. Проблемът е, че в тези случаи се легитимира "диктатора" , а той причинява много други бели в обществото.
Някои от хората, които бяха преди Москов също бяха умни професионалисти и се опитваха да променят нещата - и Ана-Мария Борисова, Нанев, Константинов та даже и Андреева. Изключение за мен е "Тежката артилерия на ГЕРБ" Атанасова, която си е чист аналог на комунистическата некадърна номенклатура.
Основният грях на Москов за мен е, че в отиде много в популистка посока - рязане на лентички, идеи които имат чисто агитационен характер. Така остави впечатление, че просто иска да Му се хареса, а в същото време настрои много хора срещу себе си. Бълват се идеи, които иначе звучат много добре и се харесват на масовия зрител, но не се премислят и в последствие падата - отменените от съда пакети са песен пример. Отлаганите вече втори път ценови пътеки е същото. Тръгна да ги замества с INN субституция, сега и тя падна. Служебно приетия рамков договор си е война с гилдията, а уж е един от тях. Навил си е в главата тези пръстови отпечатъци - много спорни като ефект - и сега върху това си гради реформата, а най-вероятно и те ще паднат в съда. По едно време хвърлиха идеята да правят общ фармацевтичен пазар с Румъния - има логика и може да има и ефект, но в в данданията заглъхна и нищо не стана.
Вярно е, че трябва твърдост за да се променят нещата, но този пич не се вслушва в друго мнение, не приема друга идея и започна много да прилича на Тиквун. Те затова и си се харесват.
Оставането му в правителството, според мен чисто политически е грешка. Мисията на РБ беше съдебната реформа. Герберастите я бламираха - от тук нататък всяка обща работа с тях е легитимация на некадърността и корумпираността им макар и да може да се постигнат някакви частични успехи. Пораженията, които нанася Тиквата и шайката му в обществото са огромни и например въвеждането на пръстов отпечатък за влизане в болница не може да компенсира вредата. Мутризацията в държавата и изблиците на насилие напоследък са първите симптоми. Не ми се мисли ако към това се добави и бежанска вълна.

18.03 2016 в 01:32

Драги ми умствено предизвикани господа почитатели на ДСБ Москов е министър защото има някаква визия за реформи и я реализира. Явно визията му се споделя от министър председателя и коалицията. Толкова. Тоя човек това му е призванието нека да пробва. 30 години единствено мафия се развива в здравеопазването, дай да видим дали има шанс да се промени. Чест му прави на Москов че остава отдаден на каузата си, а не са навършва в политическите игри на малоумника Кънев

18.03 2016 в 00:00

@1 Лично аз не споделям мнението ти за Москов, въпреки че смятам че не е коректно към ДСБ той да остане министър.

Неговият подход е по-агресивен и индивидуален от колкото логичен. Според мен без да съм сигурен разбира се, той е сложил картите на масата и е прецени - в единия случай ще е в опозиция с останалите, чакайки нови избори, нов безнаказано фалшифициран вот от герп и задкулисието(стотици факти го доказват) и ново нищо, в другия случай, вместо да губи време в очакване на нищото ще използва шанса да реформира до колкото му позволят най-разбитата сфера през годините - здравеопазването(на последно в Европа сме по редица показатели). Фактът че ДПС и БКП вият и герп днес искаха Тиквата да го разкара е красноречив. Същите разбиха здравеопазването, източиха НЗОК и сега лаят. Москов се жертва като политик с този си ход, това незнам някой дали не го знае вече, но съм сигурен че не би паднал толкова ниско, че да си продава гъза и достойноството на мутрата и глупаците му за пари. Вижда се, че не е такъв, но ако греша и се окаже копеле има още 99% в парламента като него и системата генерира стотици хиляди продажни тарикати да ги заместят. Така че обществото трябва да измете паразитите критиките от много години са излишни.

17.03 2016 в 23:19

Ако мнозинството ти поиска оставката това вече не е оставка, а уволнение. Оставка подаде Хр. Иванов когато мижитурките бламираха промените в съдебната система.
Но пуделчето Москов ще драпа за кокала до последно. Нищо, че на практика и него го бламираха - какво стана с пакетите, какво стана с ценовите коридори, какво стана с INN заместването, какво стана с Бърза помощ - едно голямо нищо. Сега като голяма реформа ще се отчетат пръстовите отпечатъци, които са толкова спорни, че може да последват съдбата на пакетите. Ще му оставят и листите с чакащи, с които демагози като Тиквата ще си измият ръцете.
Човек с капка достойнство би си подал оставката (не да чака да му я поискат) веднага след излизането на мотивите на съда за пакетите. В прав текст му беше казано, че това което са подали е пълна глупост и некадърност. Но не, той за този пост всичко пожертва и няма да го сдаде без бой.