Москов: Ако ми поискат оставката, ще си я дам

OFFNews 17 март 2016 в 18:54 3842 8

Снимка БГНЕС

Ако ми поискат оставката, ще си я дам. Това заяви здравният министър Петър Москов в коментар на призива на Цвета Караянчева от ГЕРБ премиерът да отиде в парламента и да обясни докога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. 

Аз съм основател на ДСБ. Никой не може да ми обяснява дали съм част от ДСБ, или не, подчерта Москов.

Попитан защо не е присъствал на националното събрание на партията в неделя, той отговори, че не е бил поканен, а освен това, защото за него е било важно партията да взема решения спокойно, след достатъчно дълъг размисъл, а не вследствие на високоемоционален момент.

"Казвал съм и преди, в ДСБ има две мнения - едното е за напускане на коалицията на Реформаторския блок и реализиране на друг вид политически проекти около ДСБ, другото е за запазване на ролята на ДСБ вътре в Реформаторския блок и за гарантиране на радикални реформи чрез участие в мнозинството. Аз подкрепям едната от тях", коментира министърът. 

Логично е ситуацията през последните седмици и месеци да доведе до напрежение и по-остри реплики. Ако питате дали някои трудно обясними последователни и непоследователни позиции на Блока, на ДСБ и на други партньори затруднява работата на правителството и моята, отговорът е "да", каза Петър Москов преди началото на заседанието на здравната комисия в парламента.

По време на комисията бяха представени за обсъждане наредбата на здравното министерство за определяне на основния пакет дейности, които Здравната каса ще заплаща. Наредбата беше обявена за обществено обсъждане, след като миналата седмица Конституционният съд отмени текстовете за основния и допълнителния пакет в Закона за здравното осигуряване.

Едновременно с това депутатите обсъдиха и служебния рамков договор на НЗОК, обявен, след като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор.

Депутатите от БСП отказаха да участват в обсъждането и напуснаха залата, тъй като по думите им няма смисъл да задават въпроси на човек, на когото не вярват.

Сред основните притеснения на депутатите и съсловните организации беше това ще бъде ли достатъчен гласуваният вече бюджет на Касата след предвидените в допълнителните документи увеличения на заплащането за различни клинични пътеки, увеличение на броя на направленията и др.

Приказките за увеличение на средствата в извънболничната помощ са димна завеса. Обещанията да се отпуснат средства от резерва на Здравната каса засега са си само обещания, заяви пък председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Според присъстващите в залата все още остават неизяснени редица параметри, а председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви, че именно това е била една от причините лекарите да откажат да подпишат рамковия договор.

Здравният министър Петър Москов получи критики и от депутата от ГЕРБ Семир Абумелих, който обяви, че няма решение въпросът за лимитите в болниците.

Ако една болница се вмести в лимита си и остане под него, след това тези пари се връщат в Касата, но ако в друг месец надхвърли лимита, не се заплаща и директорът се чуди как да си върже бюджета, коментира Абумелих, давайки за пример болницата в Бургас.

По думите му ако има пациенти, които са си платили здравните вноски, но са останали без лечение, то здравният министър трябва да им върне парите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!