Моника се отказа от спорния европроект

Нели Чолашка 28 януари 2014 в 15:32 3928 7

Моника Станишева
Моника Станишева

Моника Станишева, съпруга на лидера на БСП и на ПЕС Сергей Станишев, се отказва от проекта "Как разбираме Европейския парламент" заради спекулации около него.

Това се твърди в съобщение на фирмата на Моника - "Актив груп" ЕООД, изпратено до медиите. 

Спорният проект е на Европейския парламент и е за популяризиране на работата на ЕП. Фирмата на Моника печели грант от 60 000 евро за създаването на сайта razberiep.eu.

В края на миналата година евродепутатът Инге Гресле от германския Социалдемократически съюз, член на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент, поиска проверка на договора на Европарламента с фирма на жената на лидера на ПЕС Сергей Станишев, съобщи германското списание "Der Spiegel".

Гресле обяви, че подозира конфликт на интереси заради факта, че президентът на Европейския парламент Мартин Шулц е издигнат за водач на листата на Евроизборите от ПЕС, чийто председател е Станишев.

"Това мирише на фаворизиране и ще поискаме подробно разследване на поръчката", предупреди евродепутътът.

Съобщението от компанията на Моника Станишева гласи:

"През изминалата седмица агенция "Актив груп" ЕООД изпрати писмо до Европейския парламент, с което уведомява институцията, че прекратява изпълнението на проекта "Как разбираме Европейския парламент". Всички инвестирани до момента средства в проекта са собствени на агенцията. Полученият аванс в размер на 29 679.93 евро ще бъде възстановен.

Агенция "Актив груп" ЕООД сключи този договор след участие в открита конкурсна процедура, обявена на страницата на Европейския парламент и беше одобрена да подпише рамково споразумение за партньорство с престижната институция през 2012 г.

Това е категорично признание за професионализма на екипа ни и за качествата на представения проект.

В последните месеци обаче, сме свидетели на поредица от опити, той да бъде натоварен с необосновани и злонамерени обвинения, да бъде употребен безпринципно и спекулативно в политически противоборства. Като агенция, която гради своята професионална репутация повече от 12 години, за нас е невъзможно да поставим под риск смисъла и целите на този проект. Дейностите, заложени в него имат за цел да изграждат доверие, а не да служат за храна на нездрави политически интереси.

Този проект вече предизвика интерес в българските медии и отговора на г-жа Marjory van der Broeke, началник на прес отдела на ГД "Комуникации" на Европейския парламент, изпратен до тях беше достатъчно красноречив – проектът е разгледан и одобрен от независима комисия за оценка, съставена от 6 члена от различни служби на Европейския парламент. Нашето предложение е отговорило на всички критерии за подбор и е класирано като едно от най-добрите.

Независимо, че има ясно опровержение от страна на Европейския парламент на всички безпочвени твърдения, спекулациите по темата не спират. Нещо повече – стигат до степен да се поставят под съмнение дори утвърдени и прозрачни механизми за провеждане на

конкурсни процедури за избор на партньори на ЕП, чрез каквато процедура нашата агенция бе допусната за участие като партньор на ЕП през 2012 г.

Смятаме за свое професионално задължение да пазим репутацията на партньорите си, да не позволяваме да се руши смисъла на проектите, по които работим и да даваме пример за коректно пазарно поведение. Ето защо взехме трудното решение да прекратим участието си в този проект, поемайки отговорността на всички произтичащи от това задължения и отговорности."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната