Евродепутат иска проверка на парите на Моника Йосифова

OFFNews 07 януари 2014 в 14:26 8553 11

Сергей Станишев и съпругата му Моника.
Сергей Станишев и съпругата му Моника.

Евродепутатът Инге Гресле от германския Социалдемократически съюз, член на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент, поиска проверка на договора на Европарламента с фирма на жената на лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев - Моника Йосифова, съобщи германското списание "Der Spiegel".

Става въпрос за договор за 60 000 евро грант по проекта "Как разбираме ЕП", срещу които фирмата "Актив груп" на Йосифова направи сайта razberiep.eu,

Ето и материала в "Der Spiegel", преразказан накратко от електронното издание "Der Tagesspiegel":

Компрометираният ПР-договор

Безвъзмедна помощ от 60 000 евро за ПР-фирма на жената на българския социалдемократ Сергей Станишев може да се превърне в проблем за президента на Европейския парламент Мартин Шулц, тъй като Станишев е председател на Партията на Европейските социалдемократи, която издигна Шулц за водач на листата за евроизборите.

Евродепутатът от Християндемократическия съюз Инге Гресле, член на Комисията по бюджетен контрол, разкритикува невнимателното използване на финансовите ресурси на Европарламента и това може да се превърне в проблем за германския социалдемократ Мартин Шулц, който е начело на парламента на ЕС от януари 2012 г.

Става въпрос за грант от 60 000 евро за ПР-фирма, свързана с българския политик Сергей Станишев, и за частично финансиране на ПР-кампанията за предстоящите евроизбори.

Пикантна подробност в случая е, че Станишев, бивш премиер на България, е и председател на ПЕС, а тя е издигнала Шулц за водач на листите за Европарламента (очаква се да го номинира и за следващ председател на Европейската комисия - бел. ред.)

"Това мирише на конфликт на интереси", казва германската евродепутатка Гресле и допълва: "Ще направим подробно проучване на офертите".

От дирекция "Комуникации" на Европейския парламент са категорични: "Няма конфликт на интереси". Те напомнят, че при възлагането на обществените поръчки няма как да се иска информация за роднинските връзки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!