Министър и военни се събраха, за да си кажат, че армията се нуждае от техника и войници

Юлиан Христов 20 февруари 2018 в 13:59 3866 3

Министър и военни се събраха, за да си кажат, че армията се нуждае от техника и войници

Армията трябва да бъде ресурсно осигурена, за да бъде ефективна и през 2018 г. практически модернизацията трябва да започне, тъй като тя е закъсняла. В същото време проблем остава недостигът на военни и за това се подготвят законодателни промени за въвеждане на доброволна военна служба.

Тези изводи бяха направени по време на Годишната конференция на началника на отбраната в София. До голяма степен тези изводи бяха направени Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2016 г., който първоначално беше изготвен от служебното правителство на Огнян Герджиков, но редактиран по-късно по настояване на новия министър на отбраната Красимир Каракачанов

В документа се посочваше, че армията изпълнява конституционните си задължения, но при системен финансов недостиг и остаряла бойна техника. Само няколко месеца по-късно парламентът, по настояване на депутати от ГЕРБ, рестартира процедурата по избор на нов тип боен самолет, което за пореден път отложи модернизацията

В сряда пред висшия команден състав военният министър наблегна на темата за повишаване на разходите за отбрана и решаване на проблема с недостига на личен състав. В същото време председателят на комисията по отбрана и бивш командир на ВВС и депутат от ГЕРБ Константин Попов заключи, че тази година практически трябва да бъдат стартирани проектите за модернизация. Според него за модернизацията вече няма време:

Настоящата 2018 г. може и трябва да се превърне в година за практическа реализация на армейската модернизация. Заделени са финансови средства и в обществото има справедливо очакване за видими резултати. До голяма степен от Вашата прецизна работа зависи проектите да бъдат подготвени добре, нямаме време, каза още генералът.

Каракачанов пък наблегна на идеята си за въвеждане на доброволната военна служба. По думите му, за да бъдат въоръжените сили гарант за сигурността, усилията трябва да бъдат съсредоточени към подготовката на достатъчно хора за отбраната на страната. 

Отсега казвам, че тази доброволна подготовка трябва да надгражда професионалната ни армия, която е гръбнакът на нашата отбрана, като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия. По темата предстои широк обществен дебат (той, както виждате, тече в последните осем – девет месеца). Аз съм убеден, че вследствие на този дебат, вследствие на предложенията, които се готвят в Министерството на отбраната като законодателни предложения, ние ще намерим правилното решение по една тема, която касае не само българските въоръжени сили.

Според него военната подготовка освен, че ще реши проблема с недостига на войници, но ще отвори "възможността за едно правилно възпитание на младото поколение и получаване на необходимата подготовка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

2

XR4

20.02 2018 в 16:37

qwerty123, личи си, че идея си нямаш от армия!Апропо бордюрите не се боядисват в зелено...
 
X

Да помогнем на украинските деца!