Армията си върши работата, но с малко пари и стара техника

Правителството "редактира" доклада за отбраната с идентични констатации от първия му вариант

Юлиан Христов Последна промяна на 30 август 2017 в 12:15 7467 0

Армията си върши работата, но с малко пари и стара техника

Българската армия изпълнява конституционните си задължения, но при системен финансов недостиг и остаряла бойна техника. Това се посочва в приетия редактиран вариант на  Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Документът, който първоначално беше изготвен от служебното правителство, беше оттеглен от новия военен министър Красимир Каракачанов. Основанията за това бяха, че в него са направени неверни констатации за това, че войската изпълнява задълженията си само частично. Подобни твърдения водили до демотивация на личния състав, като Каракачанов заяви, че ще даде "рецепта" за справяне с трудностите в армията. 

В ревизирания вариант на доклада всъщност няма генерално нови изводи по отношение на състоянието на въоръжените сили. Системно недофинансиране, остаряла техника и недостиг да личен състав са основните проблеми, които се констатират всяка година в доклада.

В тазгодишния обаче е посочено, че това не е довело до неизпълнение на задачите от армията: 

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.

Основният извод от доклада е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения.

В момента празните места в армията са 20%, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав. Констатирано е недостатъчно ресурсно осигуряване, както и затруднения по поддържането и развитието на отбранителните способности. 

Тези изводи бяха направени и от предходния вариант на документа, както и основният за това, че за следващата година ще са нужни повече средства за отбрана и достигането им до 2% от брутния вътрешен продукт през 2024 г., съгласно решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.

Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия.

В тази връзка правителството в сряда прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС). С него се регламентира повторното наемане на военна служба на напуснали вече войската рейнджъри, подобряване на възможностите за кариерно развитие на военнослужещите, опростяване на процедурите по назначаване и преназначаване на длъжност.

В доклада за състоянието на отбраната се посочва също, че през изтичащата вече година, ще бъдат положени усилия за "развитие на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили, реализацията на основните инвестиционни проекти за модернизация и изпълнението на комплексни действия за преодоляване на некомплекта от военнослужещи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови