Минималната заплата ще стане 50% от средната брутна от 2024 г.

OFFNews 02 юли 2023 в 10:00 4655 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иванка Шалапатова

Добра тенденция е увеличението на минималната работна заплата, която в момента вече е 780 лв. От следващата година, с решение на Народното събрание, размерът на минималната работна заплата ще се определя като 50% от средната работна брутна заплата.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя уточни, че обявеното увеличение на пенсиите с 12% е хармонизирано с индекса на потребителските цени, който по данни на Националния статистически институт е 11%.

"Увеличението на пенсиите с 12% е факт. Това са средства, заложени в проектобюджета до края на годината, който трябва да се гласува от Народното събрание", заяви тя. По думите ѝ над два милиона души са хората у нас, които очакват финансова подкрепа от държавата под формата на помощи и пенсии.

По думите ѝ това увеличение е факт и средствата вече са заложени в проектобюджета на финансовия министър Асен Василев до края на годината. Бюджетът се очаква да бъде гласуван от парламента. 

Иванка Шалапатова определи като положителна тенденция обвързването на социалните помощи с линията на бедността у нас:

"Това е добра новина. Знаем, че линията на бедност е 504 лева. От средата на годината, с пари, осигурени в бюджета, се увеличиха редица помощи."

Като пример социалните министър посочи еднократната помощ при кризисна ситуация в едно домакинство, която нарасна от 375 лева на възможен максимум от 1512 лева.

Шалапатова увери, че всички домакинства, пострадали от наводненията в Северозападна България, получават необходимата подкрепа от държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!