Шалапатова: Социалната пенсия за старост се вдига с 12% от 1 юли

OFFNews 27 юни 2023 в 13:03 2988 0

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Иванка Шалапатова

Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на 276.64 лв. Увелечението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по така нареченото швейцарско правило, считано от 1 юли тази година.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на брифинг в Министерски съвет.

"Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност на гражданите, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ, каквато се полага на ветераните от войните", добави още Шалапатова.

Стана ясно, че увеличението на социалната пенсия за старост ще увеличи доходите на близо 126 хиляди души. Лицата, които получават добавки към пенсиите, определни в процент от социалната помощ, са 66 100 души. Тези, които получават пенсия, несвързани с трудовата дейност са 59 600.

"От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 12%. От същата дата минималният размер на пенсиите и за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж, също ще се повишат от 467 на 523.04 лв.", добави още социалният министър.

Тя обеща, че усилията за подобряване на доходите на хората продължават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша