Междуведомествен съвет, начело с финансовия министър, ще разследва санкциите по "Магнитски"

"Срещу Пеевски имаме само твърденията на някакъв чиновник" - Хамид Хамид

Ружа Райчева Последна промяна на 14 септември 2021 в 15:27 945 0

Създаден е междуведомствен съвет, който да установи последиците от санкциите по закона „Магнитски“. Идеята е съветът да бъде оглавен от министъра на финансите и да проверява данните по разследването на санкционираните лица. 

Това заяви зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев по време на заседание на парламентарна комисия за санкциите по "Магнитски", оглавена от народния представител от "Демократична България" Надежда Йорданова. Комисията бе създадена да следи за действията и бездействията на българските институции относно наложените санкции по закона "Магнитски" от САЩ на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

"Решихме да не бъдат прилагани директно последиците от закона "Магнитски", а държавата да създаде консултативен орган, който сам да определи степента на свързаност на лицата. Субектите, които ще прилагат този закон, са държавни органи, публични и държавни предприятия", коментира Иван Демерджиев. 

По думите му правното министерство е било готово да предложи това под формата на законопроект в 46-ото Народно събрание, но са били притиснати от времето и дълбоката материя. 

"Мерките, които предлагаме, са да се предприемат действия по прекратяване на договори между тези субекти и лицата, включени в списъка, който ще бъде приет по силата на законопроекта. Идеята е да се прекратят тези правоотношения и да не се допускат повече", каза правният зам.-министър. 

Депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира, че предложеният от правно министерство законопроект е твърде амбициозен: "Когато първо няма правно основание, когато в КПКОНПИ няма такива данни, говоря по отношение на г-н Пеевски - имаме само едни твърдения. Твърдения, които ние стъпка по стъпка оборваме."

Според Хамид, докато решението е взето на база на твърдения "на някакъв чиновник", тези санкции нямат основания в лицето на Делян Пеевски. 

Самото заседание започна с интригуващо изявление народния представител от "Има такъв народ" Иво Атанасов, който се обърна към председателя на комисията Надежда Йорданова с критика:

"Българите трябва да знаят дали има депутати в сегашния парламент, които да са получавали парични средства за участие в протестите през 2020. Това не е комисията "Йорданова". Убеден съм, че прикривате нещо и затова 20 дни държахте предложението ми в чекмеджето си, и чакахте времето ни да свърши."

Неговото предложение е да се провери дали има народни представители, които са участвали като платени протестиращи в антиправителствените протести.

Той е категоричен, че от ИТН никой не е бил "финансиран, за да протестира", и че "може би е трябвало и от ИТН да се снимат, за да се изтъкнат".

Председателят на комисията Надежда Йорданов от "Демократична България" отговори, че от комисията не могат да се обръщат към институции, които се занимават със следене с предпоставката, че те са следили протестиращите.

В крайна сметка бе решено, че комисията "Магнитски" ще иска информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и фирмите, попаднали в обсега на санкциите по закона "Магнитски".

"ДБ няма никакви притеснения, аз не забавям работата на комисията, това никога не е било мое желание", категорична бе Надежда Йорданова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови